STIRI | Libertatea se incheie acolo unde incepe josnicia!

Patriarhul Kirill: “Terorismul si violenta sunt inacceptabile, ca si blasfemia”

Spunând “nu” terorismului și violenței, spunem, de asemenea, “nu” tendinței de a lua in derandere sentimentele religioase ale credincioșilor, a declarat, ieri, Patriarhul Moscovei, Chiril.

Aceasta este prima reacție a Patriarhului, la evenimentele recente din Franța. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a facut aceasta declaratie în Catedrala Hristos Mântuitorul.

“Cred ca aproape nimeni din această biserică nu a văzut caricaturile blasfemiatoare la adresa Domnului Dumnezeului nostru, a Sfintei Treimi. Caricaturile la adresa profetului islamistilor, Mahomed, sunt copilărești, în comparație cu modul in care si-a permis această publicație sa batjocoreasca sentimentele creștine. De asemenea, spunând astăzi “nu” terorismului și asasinatelor, violenței, spunem, de asemenea, “nu” tendinței unui anumit grup de oameni, de a lua in derandere sentimentele religioase, care nu poate fi scuzata de nimic”, a spus Patriarhul.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a recunoscut că, în lumea de astăzi, “adevărul este întrețesut cu minciuna” și ca “sloganuri foarte oneste și decente sunt uneori utilizate in justificarea răului”.

Patriarhul și-a mai exprimat tristețea, in ce priveste pierderile de vieți omenești din timpul evenimentelor tragice din Franța (Charlie Hebdo), adăugând că este imposibil “sa nu se simta o aceeași durere si fata de suferința existenta in alte locuri, in care mult mai multi oameni mor, care nu se fac vinovați în niciun fel”. “În primul rând, vedem Donbass, Donețk și Lugansk, în cazul în care este varsat sângele unor oameni care nu sunt vinovați în niciun fel”, a menționat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Pornind de la activitatea mass-mediei occidentale de a publica astfel de caricaturi ofensive, Patriarhul a menționat că tara sa a trecut prin acest calvar, referindu-se la caricaturile anti-religioase sovietice, “deși era putin, comparativ cu ceea ce isi este permit acei oameni care ii jignesc astazi, atat de profund, pe credinciosii din intreaga lume”.

“Îi mulțumesc lui Dumnezeu, că poporul nostru nu este tentat de diferite idei periculoase, legat de principiul că, în numele libertății de alegere de care dispune omul, s-ar putea angaja în orice, chiar si abject”. “Nu, libertatea se termină acolo unde încep josnicia, vulgaritatea, unde începe dezmățul, unde începe distrugerea standardelor morale ale omului”, a conchis Patriarhul.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.