STIRI | Irakul incearca sa treaca Babilonul pe lista patrimoniului mondial

Ministrul irakian al Turismului și Antichităților a declarat, ieri, că țara sa dorește să inscrie orașul vechi ruina al Babilonului, pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

“Am finalizat partea noastră și am pregătit un dosar care urmează să fie trimis, maine, catre UNESCO, și astfel ne-am îndeplinit obligația noastră de pregătire a acestui dosar, pana la 1 februarie”, a declarat Adel Shirshab, la o conferință de presă tinuta in Bagdad, citata de Xinhua.

Anterior, UNESCO semnase un memorandum cu guvernul irakian și cu guvernul provinciei Babil, prin care partea irakiană trebuia să pregătească un dosar, prin arheologii sai și experții din turism, pentru evaluarea pagubelor și situația sit-ului.

Rămășițele Babilonului pot fi găsite în apropierea orașulului Hilla, la 100 de km sud de Bagdad. Orasul a fost recunoscut oficial ca reprezentand una dintre primele civilizatii de pe pământ. Cu toate acestea, tot ce a rămas din orașul antic este o movilă de sparturi de chirpici (caramizi din pamant) și cateva fasii din câmpia mesopotamiană fertila dintre Tigru și Eufrat, în centrul Irakului.

Babilonul a apărut pe la începutul celui de al treilea mileniu înainte de Hristos (zorii dinastiilor). Orasul este casa faimoaselor Grădini ale Babilonului, una dintre cele sapte minuni ale antichității.

Sit-ul reprezinta rămășițele unei capitale mesopotamiene care a înflorit timp de secole, gazduind pe Hammurabi (1792-1750 înainte de Hristos), care a introdus si stabilit primul cond de legi cunoscut in lume, și pe Nabucodonosor (604-562 înainte de Hristos), care a construit faimoasele Gradini Suspendate ale Babilonului.

Sub fostul lider irakian, Saddam Hussein, orașul a fost teribil pagubit, atunci când acesta a decis să reconstruiască Babilonul din cărămizi moderne inscriptionate cu numele lui, chiar deasupra zidurilor originale.

Apoi, orașul vechi de 4.000 de ani a devenit baza militara “Camp Alpha”, imediat după invazia condusă de SUA în 2003.

UNESCO a declarat, anterior, că trupele americane și cautatorii au provocat pagube considerabile sit-ului irakian istoric al Babilonului (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), conducand utilaje grele peste drumurile sacre, distrugand cu buldozerul dealuri, sapand tranșee in acest sit aflat printre cele mai importante sit-uri arheologice ale lumii.

Operațiunile militare și conflictele au afectat puternic patrimoniul cultural al Irakului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.