STIRI | Arheologii confirma existenta regilor biblici David si Solomon, contrazicand teoriile moderne

Șase sigilii oficiale de lut, descoperite de o echipă arheologică a Universitatii de Stat din Mississippi, intr-o asezare mica din Israel, reprezinta noi probe care sprijină existența regilor biblici David și Solomon.

Precizam ca mai mulți savanți moderni resping figurile lui David și Solomon, sustinand ca cele doua figuri ar fi unele mitologice și cred că niciun regat nu ar fi existat în regiune în momentele specificate de Biblie pe marginea activitatilor lor. Noile descoperiri demonstreaza, insa, că exista un anumit tip de guvernare, aici, in acea perioada.

Jimmy Hardin, profesor asociat in cadrul Departamentului de Antropologie si Culturi ale Orientului Mijlociu al Universitatii de Stat din Mississippi, a declarat ca aceste bule din lut erau folosite pentru a sigila corespondența oficiala, la fel cum se proceda cu sigiliile din ceara, utilizate pe documente oficiale din perioadele ulterioare.

Hardin, co-director al Proiectului Regional Hesi, a excavat în fiecare vară pe sit-ul Khirbet Summeily – un sit arheologic situat la est de Gaza, în sudul Israelului – inca din 2011. Hardin a publicat un articol pe marginea activitatii sale, in numarul din luna decembrie 2014, al revistei “Arheologie in Orientul Apropiat”.

“Rezultatele noastre preliminare au indicat faptul că aceasta asezare era integrata într-o entitate politică, caracterizata prin activități de elită, sugerand ca un stat era deja format în secolul al 10-lea înainte de Hristos”, a spus Hardin. “Suntem foarte siguri de faptul că aceste bule sunt asociate cu epoca fierului II A, fiind datate in secolul X inainte de Hristos, și sprijina veridicitatea istoriei lui David și Solomon, înregistrata în textele biblice ebraice”.

Khirbet Summeily este situat la 4 km vest de Tell el-Hesi și aproximativ 8 km sud-vest de Qiryat Gat.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.