Bulgaria reconstruieste Marea Basilica din Pliska – prima capitala a tarii

Bulgaria are in plan reconstruirea primei biserici creștine, construita în secolul al IX-lea, după creștinarea Bulgariei, conform publicatiei bulgaresti “Novini”.

Reconstructia Bisericii din Pliska este programata sa inceapa in acest an. Consiliul Bulgar de Miniștri intenționează să aloce un milion de leva (o jumătate de milion de euro) din subvenții de stat, pentru restaurarea sit-ului arheologic.

Proiectul arhitectural de reconstructie a lacasului a fost dezvoltat cu mai multe decenii în urmă, de arhitectul bulgar, acum decedat, Teofil Teofilova. Proiectul său mai cuprindea restaurarea cetatii Tsarevets și a Bisericii 40 de Mucenici din Veliko Tarnovo.

Marea Basilica din Pliska – catedrala primei capitale bulgare – a fost construita în 866-872, de Sfantul Prinț Boris I, botezatorul Bulgariei. Aceasta era situata în afara zidurilor cetatii Pliska, in pretinsul loc de înmormântare al unui martir necunoscut, și a facut parte dintr-un complex care includea, de asemenea, constructia unui palat și a unei Mănăstiri Arhiepiscopale.

În ceea ce privește aspectul exterior al lacasului, informații exacte nu s-au păstrat. Judecând dupa resturile fundațiilor, Bazilica era de aproximativ 100 m lungime și 20 m lățime, și, prin urmare, era cea mai mare biserica crestina din Europa, la acea vreme.

Mai mult de doua secole, biserica a fost catedrala, dar din cauza transferului în capitala bulgară Veliki Preslav, constructia s-a deteriorat și a fost demolata, probabil în timpul cuceririi otomane a Bulgariei (XIV). La sfârșitul secolului XIX, în timpul săpăturilor arheologice, au fost descoperite fundațiile bazilicii și ale altor clădiri ale complexului. În secolul al XX-lea, unii dintre peretii bisericii au fost restaurati.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.