Descoperire arheologica: Tamaia era utilizata la inmormantarile romane, in zona Marii Britanii

“şi deschizând vistieriile lor, I-au adus Lui daruri: aur, tămâie şi smirnă” (Matei 02:11).

Arheologii care examineaza reziduurile organice descoperite in mormintele romane au confirmat, pentru prima dată, utilizarea rășinilor, inclusiv a tămâiei, în riturile funerare romane din Marea Britanie. În Biblie, tamaia a fost una dintre darurile celor trei Magi, pentru Pruncul Iisus, alaturi de aur și smirnă.

Surse literare sugerează că rășinile erau o parte importanta a riturilor funerare romane, dar existau putine dovezi stiintifice ale unei astfel de utilizari. În mormintele egiptene, rășinile s-a dovedit a fi fost aplicate în timpul procesului de mumificare.

Echipa de arheologi, condusa de Rhea Brettell de la Universitatea din Bradford, s-a folosit de spectroscopie in studierea probelor de reziduuri colectate din 49 de morminte din secolul II-IV dupa Hristos, in Dorset, Wiltshire, Londra și York. Patru dintre morminte conțineau urme de tămâie, care proveneau din sudul Arabiei sau din estul Africii, iar alte zece conțineau urme de rășini care proveneau din jurul Mării Mediterane, Levant și Europa de Nord. Rezultatele cercetatorilor au fost publicate, recent, in Jurnalul de Stiinta Arheologica.

Metodologia, utilizată de Brettell și de echipa sa, se deosebeste de metodologiile aplicate anterior, în cazul utilizarii rășinilor în riturile de înmormântare.

Semnaturile moleculare ale depozitelor de rasini, din fericire, sunt foarte distinctive, asa incat, conform cercetatorilor, acest studiu recent le-a permis acestora sa analizeze intreaga provincie.

Rășinile erau folosite în morminte, pentru a masca mirosurile urate, ajutand la conservarea țesuturilor moi și, probabil, cel mai semnificativ, marcand statutul de elita al defunctului, deoarece rășinile erau importate din intregul Imperiu Roman.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.