STIRI Ucraina | Patriarhul Rusiei le vorbeste americanilor, despre nelegiuirile impotriva Bisericii

Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii si-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația enoriașilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei, din estul Ucrainei.

“Administrația ucraineană a blocat complet această regiune, creând condiții pentru o blocadă economică. Toate băncile ucrainene s-au închis, oamenii nu au bani, ei nu-si pot obține pensiile și salariile. Nu se mai gasesc mâncare și lucruri esențiale în magazine. Mulți oameni mor în atacurile artileriei, în fiecare zi”, a spus Patriarhul, în timpul intalnirii sale cu Mitropolitul Tihon (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), capul Bisericii Ortodoxe din America, in Moscova, ieri.

Patriarhul a spus că atacurile artileriei ucrainene distrug bisericile ortodoxe.

“În centrul și vestul Ucrainei, vedem acum incercari de preluare a bisericilor, iar aceasta se face sub masca unor referendumuri, in care toți rezidenții unei zone populate, dintre care mulți nu au nicio legătură cu parohia, sunt adunati și intrebati: “Esti pro-Kiev sau pro-Moscova?”, fără alte proceduri. Oamenii, desigur, spun “Pro-Kiev”. După aceea, le sunt preluate bisericile”, a spus el.

Patriarhul a reiterat faptul că aceste acțiuni sunt “absolut ilegale și constituie violențe împotriva poporului”.

“Dacă turma noastră se inchide in biserici, ei le sparg lacatele, intra peste oameni si bat de multe ori preoții și credincioșii. Astfel de acțiuni sunt inițiate de așa-numita “Patriarhie a Kievului”. Dar oamenii rezista, pentru credință, cler și episcopii lor. Aceasta arată că Biserica Ucraineană are încă puterea sa și este de natură să influențeze societatea ucraineană”, a spus Patriarhul.

Patriarhul a mai spus ca greco-catolicii profita, de asemenea, de această situație și, astfel, se poate spune că “Biserica noastră trece acum prin cea mai dificilă perioadă din istoria contemporană a Ucrainei”.

Patriarhul a spus că Biserica Rusă se roagă zilnic, pentru o pace solidă și corecta in Ucraina.

“Vorbim despre un război civil dur, fratricid. Spre deosebire de alte grupuri religioase din Ucraina, Biserica noastră înțelege că exista doar o poziție pe care sa o adopte în fața acestui conflict: sa fie forță de menținere a păcii. Evitam orice părtinire politică și susținere unilaterală a vreunei părți implicate în conflict”, a spus Patriarhul Kirill.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.