Un meteorit de pe Marte, descoperit în deșertul marocan in urmă cu trei ani, conține materii organice de origine extraterestră, conform oamenilor de stiinta.
Publicatia ruseasca Sputnik relateaza ca oamenii de știință chinezi au descoperit că meteoritul de origine marțiana, care a lovit Pământul, în Maroc, în vara anului 2011, conține semne de apă și combinații de carbon organic, care pot fi o dovadă a vieții extraterestre in urma cu 700 000 de ani.
Meteoritul “Tissint” a aterizat în mijlocul deșertului marocan Guelmim-Es Semara, pe 18 iulie 2011, la aproximativ 700 000 de ani dupa ce a fost rupt de suprafața marțiană, de un asteroid din spațiu.
Bolovanul de 8 kg greutate, sticlos si de culoare gri, i-a surprins pe oamenii de stiinta, nu doar prin urmele de apa pe care le include, ci si prin faptul ca recent acestia au descoperit o materie neidentificată în compoziția de carbon, biologica și organica.
Cercetatorii au crezut, initial, ca materia organică ar fi apărut după ce a aterizat pe Pământ. Dar testele recente au dovedit, în cele din urmă, ca aceasta este natura extraterestră.
“Nu putem și nu vreau să excludem în totalitate posibilitatea ca acest carbon organic din Tissint sa fie de origine abiotica”, a declarat profesorul Yangting Lin, de la Academia Chineză de Științe din Beijing, citat de Sputnik, sugerând ca materia organică ar putea fi de origine fizica, si nu biologica. Cu toate acestea, acest lucru este foarte puțin probabil.
“Ar putea fi posibil ca acest carbon organic sa provina si din impactul cu meteoriți carbonici. Cu toate acestea, nu este ușor sa intelegem prin ce procese ar fi putut fi extras carbonul chondritic, selectiv, prin impactul cu chondriti carbonici, si apoi sa fie impregnat în venele extrem de fine de roca”, a explicat Lin.
Studiul complet a fost publicat în revista “Meteoritics & Planetary Science”.
Oamenii de stiinta subliniaza ca concluzia ca materia organică ar fi de origine extraterestra, are la baza patru argumente:
– meteoritul nu a petrecut mult timp pe Pământ, pana sa fie analizat de oamenii de știință;
– materia organică a fost sigilata în interiorul rocii, sub suprafața sticloasă, creata de temperaturile ridicate posibile numai la intrarea in atmosferă;
– unele dintre compozițiile de carbon s-au transformat in diamant, transformare posibilă doar în condiții naturale din afara Pământului;
– bucata contine mult deuteriu, găsit în solul marțian.