Cum trebuie sa raspundem in fata agresiunii altora?

Mitropolitul Tihon al Întregii Americi și al Canadei a tinut un cuvant, cu ocazia vizitei sale in Biserica Marii Mucenite Ecaterina, din Moscova, Rusia, in ziua de 7 decembrie (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

In cuvantul sau, acesta a specificat, intre altele:

Un articol – traducere si interpretare: KSLCatalin

“Biserica – indiferent de nationalitatea ei – ramane mai presus de toate interesele naționale și politice, ca marturie a Imparatiei, care nu este din lumea aceasta. Aceasta mărturisire demonstreaza că oamenii din toate mediile pot trăi în pace. Dar este nevoie de un efort, nu doar sa fim pașnici noi înșine, ci să si rezistam agresiunii la toate nivelurile: personal, național și internațional.

Toate scrierile biblice de astazi (7 dec. C.Iul.) ne invata cum sa ramanem credinciosi, în fața fortelor interne și externe care ni se opun. În Evanghelie, Domnul nostru se confruntă cu opoziție din partea liderilor religioși ai poporului său, pentru încălcarea unei reguli religioase. Cu toate acestea, El o vindecă pe femeia bolnavă, pentru că El refuză să le permită altora să restricționeze dragostea și bunatatea Sa. În Evanghelia de la Sărbătoarea Sfintei Ecaterina, Domnul le prezice ucenicilor Săi că persecuția va fi o parte normala a existentei lor. Acestia ar trebui să o vada ca pe o realitate, astfel încât sa nu fie surprinși, atunci când vor avea parte de rezistență și de persecuție, chiar si de la cei mai apropiați prieteni și din partea familiei. Insa, acestia nu ar trebui să fie îngrijorați. Domnul va fi cu ei, pentru a ii întări și a le da curajul și cuvintele de care au nevoie.

Sfântul Pavel, în scrierile din Efeseni, ne amintește că, în fața opoziției, trebuie să înțelegem că suntem angajați într-o luptă duhovnicească, si nu intr-o lupta împotriva cărnii și a sângelui, nu împotriva altor ființe umane, ci împotriva forțelor răului, care inspira opoziția la adresa Luminii. Domnul le spune ucenicilor Săi, că acesta va fi un timp al lor in care trebuie sa depuna marturie. Dar, experiența noastră ne spune că de fiecare dată avem momente in care creștinii trebuie sa depuna mărturie.

Cum să “depuna mărturie?”: fiind purtători ai luminii lui Hristos. Așa cum spune Sfântul Pavel: scoală-te, cel ce dormi, scoală-te din morți și Hristos iti va da lumina. Noi ar trebui să ne agațam de Hristos și sa primim lumina de la El, prin rugăciune, prin Scripturi și prin slujbele Bisericii. Trebuie să ne străduim să avem lumina Sa, sa ne pătrunda și să devină parte din noi. Trebuie doar să facem un efort mic și Dumnezeu va face restul. El ne dă cuvintele de care avem nevoie, avem nevoie de curaj și de rezistența, trebuind sa depunem marturie. Lumina Lui în noi va fi suficienta, pentru a face asta. Iar când aceasta marturisire începe să atragă opoziția, atunci trebuie să ne amintim că lumina Lui este, de asemenea, armura noastră.

“Pentru aceea, luaţi toate armele lui Dumnezeu, ca să puteţi sta împotrivă în ziua cea rea, şi, toate biruindu-le, să rămâneţi în picioare.” [Efeseni 6:13].

Aceasta este si ceea ce a făcut Marea Mucenita Ecaterina, dupa cum putem vedea in sfantul ei Tropar”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.