Dezlegari la peste | Ce pesti a pescuit si a mancat Iisus? Pescari la Marea Galileii (foto)

Ce pesti a pescuit si a mancat Iisus?

Dezlegare la peste… Cu totii am auzit, mai ales in Postul Craciunului, destul de des de ‘dezlegarea la peste’. In calendarul sau, Biserica Ortodoxa are specificatii clare vizavi de astfel de dezlegari. Practic, este vorba despre zilele de post in care credinciosii pot manca si produse din peste, pe langa produsele obisnuite de post. V-ati intrebat vreodata, insa, ce peste a prins si a mancat, oare, Hristos?

Decis sa descopar cateva date legate de pestii care se pescuiau in timpul lui Iisus – stiind si ca pescuitul era o ocupatie frecvent amintita in Noul Testament, cu mare importanta in invataturile biblice, care i-a implicat in mod direct si pe unii dintre Apostolii Domnului, pescari de meserie – am descoperit unele mentiuni facute deja de alti cercetatori in domeniu. Poate fi interesant acest lucru, asa incat vi-l prezint in randurile care urmeaza…

– un articol, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin

Astfel, in 1993, Mendel Nun a publicat, pe aceasta tema, un articol într-o revista in limba engleza, dedicata arheologiei biblice, intitulat “Pește și Pescari din vremea lui Iisus”.

In acest numar vechi al revistei, Nun incepea prin a explica semnificația numelui său: “Pentru mai mult de 50 de ani, am trăit la Kibbutz Ein Gev, pe malul Kinileret [Kinneret], la Marea Galileii. Pentru o mare parte din timp, am fost pescar. Litera din ebraică “Nun” (N) înseamnă pește în limba aramaică [limba veche, vorbita de Mantuitorul Hristos N.Red.]”.

Nun aminteste ca a fost mereu surprins “de modul exact in care scriitorii din Noul Testament au reflectat fenomenele naturale de pe lac”.

O sursă mai detaliată a unor astfel de informatii, semnata tot de Nun, a fost insa articolul sau, din 1989, intitulat: “Marea Galileii și Pescarii săi, în Noul Testament”.

Nun spunea, acolo, ca există 18 specii indigene de pești în Marea Galileii, și că 10 dintre acestea sunt importante din punct de vedere comercial.

Intre ele, peștii comestibili sunt clasificati după cum urmează:

– Must/Musht – aceasta grupa include specia populara Tilapia Galilea, numită în mod obișnuit “Pestele Sfantului Petru”. Numele “Peștele Sfantului Petru” vine de la istoria din Evanghelia după Matei, legata de Apostolul Petru si prinderea unui pește care avea in gura o moneda, deși Evanghelia nu aminteste numele peștelui. Locul specificat de Evanghelia după Matei coincide cu Marea Galileii. Aceste specii erau urmarite de pescarii mici din zona, de mii de ani.

– Biny (Mreana) – aceasta grupa este formata din trei specii din familia crapului. Cele doua specii mai comune sunt Barbus longiceps și Barbus Canis. Ambele sunt utilizate de către evrei, pentru mesele de Sabat și de sărbători.

– Sardinele Kinneret – la apogeul sezonului de pescuit, zeci de tone de sardine sunt capturate în fiecare noapte. În vremurile Noului Testament, acești pești erau conservati. Magdala era cunoscuta drept centru al acestei industrii.

Turistii pot mânca pesti Musht la prânz, în timpul pelerinajului lor prin regiunea Galileii. Pestele de acest tip are o carne buna, dar unii turisti se folosesc un servetel pentru a acoperi ochii, în timp ce se bucură de degustarea acestui pește.

Peștele Sfantul Petru este o masă populară la restaurantele din jurul Mării Galileii.

Biny poate ajunge pana la o greutate de 6 sau 7 kg.

În 2010, Israelul a anunțat o interdicție de doi ani privind pescuitul în Marea Galileii. Ulterior, publicatia Haaretz raporta ca interdicția de pescuit de doi ani a fost intrerupta, in favoarea unei pauze anuale de patru luni. Pescuitul în lac este, acum, interzis doar între 15 aprilie și 15 august – sezonul de reproducere a populațiilor de tilapia.

In galeria foto a articolului de fata, gasiti fotografii cu toti acesti pesti amintiti mai sus.

– un articol, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.