STIRI | Cultura occidentala moderna si-a pierdut legatura cu religia crestina

In urma cu o zi, Patriarhul Kirill al Moscovei si al Intregii Rusii s-a întâlnit cu Presedintele Directiei pentru Probleme Religioase in Republica Turcia.

Intalnirea Patriarhului cu Mehmet Görmez a avut loc la reședința patriarhală.

Patriarhul a mentionat initiativa din 2011, de lansare a unui grup de lucru pe marginea relațiilor sistematice ale Patriarhiei Moscovei cu liderii musulmani din Turcia. La reuniunile acestui program sunt discutate, în special, problemele legate de pelerinajul și turismul religios, de schimburile de studenți. Patriarhul Kirill a cerut o reuniune a Grupului de lucru, regulata, pentru a extinde domeniul problemelor discutate.

“Este foarte important pentru noi să analizam împreună ceea ce se întâmplă cu civilizația umana. Este evident că civilizația occidentală, cultura occidentală modernă si-au pierdut legătura cu religia, lumea occidentala nemaiputand fi numita o “lume creștină”. Valorile religioase au iesit, aproape, din spațiul public. Sunt votate legi care vin în conflict cu Poruncile lui Dumnezeu, împotriva moralității tradiționale”.

Potrivit Patriarhului, aceste evoluții sugerează că nu are loc doar o schimbare culturală, ci si o indepartare de originile religioase și un decalaj ideologic.

“Cred că trebuie sa vorbim impreuna, in mod public, despre aceste probleme. Trebuie să reacționăm la ceva care nu este în concordanță cu convingerile noastre religioase” – a spus Sanctitatea Sa.

Patriarhul a mai specificat ca derogarea de la regulile moralitatii religioase, care are loc sub presiunea forțelor seculare, se cunoaste deja pe un număr mare de biserici protestante din țările occidentale, avand un impact negativ asupra relațiilor bilaterale dintre Biserica Ortodoxă Rusă si aceste comunități.

Primatul Bisericii Ortodoxe Ruse și-a exprimat îngrijorarea profundă privind creștinofobia, raspandita acum în Orientul Mijlociu.

Potrivit Patriarhului, problema creștinofobiei este relevanta si pentru țările din Occident. “Există multe exemple de discriminare împotriva persoanelor, doar pentru că si-au aratat deschis religia lor creștină” – a declarat Sanctitatea Sa.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.