Sfantul Arhidiacon Stefan, Intaiul Mucenic al lui Hristos. Stiati ca-

Numele de Ștefan, din limba greacă (Stefanos), înseamnă “coroană”.

A fost unul dintre primii șapte diaconi, hirotoniți de Apostoli pentru a sluji în Biserica din Ierusalim. El a fost primul care și-a vărsat sângele pentru Evanghelie.

Ștefan L-a văzut pe Hristos în Rai și a început să le povestească evreilor, care l-au acuzat de blasfemie și l-au ucis cu pietre. În timp ce aruncau cu pietre în el pentru a-l ucide, cineva păzea hainele celor ce-l omorau. Acest cineva era chiar cel ce urma să devina, mai apoi, Sfântul Apostol Pavel. Pe atunci îl chema Saul.

Un articol de: KSLCatalin, publicat în revista Monitor Lăcașuri Ortodoxe, Noiembrie 2014, ISSN2067-5062.

Ștefan a fost ucis, de asemenea, sub ochii Maicii Domnului și ai Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan, aflați sus, pe dealul la baza căruia Sfântul Ștefan era ucis, și care au privit de departe la martirajul lui Ștefan și s-au rugat pentru acesta în timp ce era bătut.Trupul neînsuflețit al Sfântului Ștefan (moaștele) a fost lăsat la poalele dealului timp de 2 zile, evreii sperând ca el să fie mâncat de câini, dar câinii nu s-au atins de moaștele acestuia. Un învățător al Legii, Gamalilel, și Apostolul Barnaba cu fiul său, l-au luat în secret, în a doua noapte și l-au îngropat pe terenul lor din apropiere, în Cafarganda.

Mai târziu, chiar și Gamalilel însuși urma să fie îngropat în același mormânt, săpat într-o peșteră de pe terenul propriu. În același mormânt vor fi îngropați, tot mai târziu, și un nepot al lui Gamalilel și chiar Dreptul Nicodim – fariseul care a crezut că Iisus este Mesia și care L-a coborât pe Iisus de pe Cruce, după răstignire, ajutat de Iosif din Arimateea. Nicodim fusese și cel care cumpărase cei 100 de litri de smirnă și aloe, cu care a uns giulgiul (pânza de in) în care L-a înmormântat, tot el, pe Hristos. Nicodim a murit plângând, la mormântul Sfântului Arhidiacon Ștefan.

Ulterior, locul de îngropare s-a pierdut. În anul 415, un preot din Cafarganda, Lucian, l-a visat de 3 ori pe Gamalilel, arătându-i locul exact. Preotul a primit binecuvântare de la patriarh să-i dezgroape pe cei aflați în mormântul indicat. Peștera în care erau îngropați Ștefan, Gamalilel, nepotul său și Dreptul Nicodim era oricum, tot timpul plină de un miros puternic de mir. Moaștele Sfântului Ștefan au fost duse la Ierusalim și înmormântate cu cinste, făcând multe vindecări. Celelalte trei moaște au fost așezate într-o peșteră din susul unui deal, ajungând într-un final, în Constantinopol (Istanbulul de azi).

În timp, mormântul inițial s-a pierdut din nou. Acest an, anul 2014, a fost însă unul cu o importanță deosebită din acest punct de vedere. La sfârșitul lunii noiembrie, în urmă cu o lună, în timpul unor săpături efectuate în apropierea orașului palestinian Ramallah, arheologii au descoperit locul inițial de înmormântare al Sfântului Arhidiacon Ștefan. Acest mormânt devine astfel, una dintre cele mai mari relicve creștine. Rezultatul săpăturilor a fost unul neașteptat, întrucât acolo s-au descoperit ruinele unui întreg complex bisericesc, construit ulterior de creștini peste mormântul Sfântului Ștefan. Complexul de pe mormânt include o biserică bizantină și o mânăstire bizantină. Un istoric care participă la săpături a declarat: “În interiorul acestui complex am dat peste o inscripție care indică faptul că Biserica pe care am descoperit-o a fost construită în cinstea Sfântului și Întâiului Mucenic Arhidiacon Ștefan, îngropat aici în Anul Domnului 35.”

Cercetările vor mai dura 5 ani, iar în final, Biserica va deveni un loc mare de pelerinaj, pentru creștinii din întreaga lume. Mormântul și terenul Bisericii și Mânăstirii descoperite aparțin Patriarhiei Ierusalimului.

Un articol de: KSLCatalin, publicat în revista Monitor Lăcașuri Ortodoxe, Noiembrie 2014, ISSN2067-5062

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.