Biserica Catolică “nu intenționează să puna conditii” pentru restabilirea deplinei comuniuni cu creștinii ortodocși.
În eforturile sale de a realiza unitatea deplină cu creștinii ortodocși, Biserica Catolică “nu intenționează să puna nicio conditie, in afara de profesarea unei credințe comune”.
Liderul Bisericii Catolice, Papa Francisc, a declarat aceasta, în discursul rostit în fața Patriarhului Bartolomeu, in Fanar.
El a făcut acest lucru în cadrul unei Sfintei Liturghii oficiate ieri, la sărbătoarea Sfantului Apostol Andrei. Cuvintele sale au fost puține, dar, prin acestea a sugerat un pas fără precedent, cu consecințe pentru viitorul relațiilor dintre Biserica Romano-Catolică și Bisericile Orientale.
Cuvintele Papei Francisc sugerează că actualul “succesor al lui Petru” consideră comuniunea între catolici și ortodocși ca fiind posibila chiar si acum, fără a fi nevoie de a impune vreo alta condiție prealabila, teologica sau de drept, fraților ortodocși.
Principalul motiv pentru aceasta, este faptul că Bisericile Ortodoxe “au Taine adevărate și, mai presus de toate, au Preoția și Euharistia în virtutea succesiunii apostolice”, a spus Papa, citând Conciliul Vatican II.
În opinia lui Francisc, tot ceea ce este necesar pentru restabilirea deplinei comuniuni între aceste Biserici, este recunoașterea că ele împărtășesc și mărturisesc aceeași credință: credința Apostolilor.