publicat în: Arhivă

Teologia se face in genunchi. Dumnezeu se arata doar celor cu inima de prunc

Cei care studiază Tainele lui Dumnezeu trebuie sa ingenuncheze, pentru că Dumnezeu dezvăluie mai mult unei inimi smerite. Acestea au fost cuvintele Papei, în timpul predicii sale la Messa (Liturghia catolica) de ieri dimineață, oficiata in Casa Santa Marta.

Ochii celor săraci, a spus Papa Francisc, sunt aceia care sunt in stare sa-L vada pe Hristos și, prin El, sa vada fata lui Dumnezeu.

Alții, care pretind să pătrundă acest mister prin resurse si informatii, trebuie să ajungă mai întâi sa ingenuncheze” într-un act de smerenie, altfel “ei nu vor înțelege nimic”.

În timpul omiliei sale, Papa s-a axat pe Evanghelia Sfantului Luca, reflectând asupra relației lui Hristos cu Tatăl, slavindu-L si mulțumindu-I.

“El ni-L face cunoscut pe Tatal, ne prezintă această viață interioară pe care o are. Și, cui se dezvaluie acest lucru? Cui i se da acest har? ‘Te laud, Tată, Doamne al Cerului și al pământului, pentru că ai ascuns aceste lucruri de cei înțelepți și de cei pricepuți, și le-ai descoperit celor mici’. Numai cei ale căror inimi sunt ca ale pruncilor, sunt capabili sa primeasca această revelație, cei smeriti cu inima, cei blânzi, care simt nevoia să se roage, sa se deschida lui Dumnezeu, care se simt săraci: cei săraci cu duhul”.

Prin urmare, sărăcia este un dar privilegiat, care deschide usile Tainei lui Dumnezeu. Un dar care, uneori, a remarcat Papa Francisc, le lipseste celor dedicati unei vieți de studiu.

“Mulți ar putea cunoaște știința, teologia bine, atât de multi! Dar, dacă nu practică acea teologie în genunchi, cu umilință, asemenea pruncilor, ei nu vor înțelege nimic. Le va spune multe lucruri, dar ei nu vor înțelege nimic. Numai cu aceasta sărăcie, poate fi cineva capabil sa primeasca revelația de la Tatăl, prin Iisus… prin Iisus. Iisus nu este un căpitan, un general de armată, un conducător puternic, nu, nu. El este umil, blând, și a venit la cei umili și la cei blânzi, pentru a le aduce mântuirea celor bolnavi, săraci si asupriți”.

Papa Francis a continuat prin a spune că Taina lui Iisus este umilirea sinelui. Este o taina care “aduce mântuire pentru cei săraci, alinare celor care sunt afectati de multe boli, de păcate și in situații dificile”. “In afara acestui context”, a concluzionat Papa Francisc, “nu poți înțelege Taina lui Iisus”.

El a incheat explicand ca doar pe aceasta cale, a umilinței, a smereniei, a sărăciei, a constientizarii păcatului, mai ales in acest post, Dumnezeu poate veni să ne salveze, să ne elibereze.