STIRI Vizita in Turcia | De ce a tacut Papa, in problema Genocidului Armean?

Vizita Papei Francisc în Turcia poate fi analizata din mai multe unghiuri. Ceea ce este evident, este ca acesta incearca sa construiasca punți de legatura cu lumea musulmană moderată. Acest lucru s-a observat în diferite gesturi de fraternitate și in dorința de a dialoga.

Un raport recent al publicatiei catolice Zenit, citeaza o discutie cu Administratorul Apostolic al Armenilor Catolici din Iordania și Ierusalim, pe tema vizitei recente în Turcia.

Patru dintre țările pe care Papa le-a vizitat, la alegerea sa, sunt musulmane: Iordania, Palestina, Albania și Turcia. In călătoria lui de întoarcere, Papa le-a spus jurnalistilor: “Ar fi bine dacă toți liderii musulmani, liderii politici, religioși și academici, ar condamna în mod clar terorismul și ar spune că el nu reprezinta Islamul”.

Strategia Papei este aceea de a evita ciocnirile intre civilizații și religii, invitându-i pe toti cei care cred in bine și în coexistență să se alature.

Un element care ar mai fi putut fi asteptat, insa, de la aceasta vizita, a fost, fără îndoială, si acela de a-i cere Turciei să recunoască Genocidul Armean (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Vizavi de aceasta tăcere a Papei, Zenit a vorbit cu prelatul armean, Mons. Kevork Noradounguian (Dankaye), numit recent Administrator Apostolic al Catolicilor Armeni din Iordania și Ierusalim.

Acesta din urma a declarat: “Vizita în sine a fost un mare succes. Fără îndoială, fiecare o interpretează din punctul său de vedere. Pentru unii, ar putea părea o legitimizare și o aprobare a unui șef de stat controversat, din cauza presupusei sale implicari în Primăvara Arabă și a sprijinirii unor grupari armate (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Pentru alții, a fost o mare dezamagire, pentru că se așteaptau de la Papa sa faca unele aluzii la adresa Turciei ca moștenitor al Imperiului Otoman, și la datoria ei de a recunoaște genocidurile de la începutul secolului XX, în special pe cel Armean”.

“Papa a făcut alegerea cea mai dificilă, dar corectă. În politica mondială, totul este calculat si interesat”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.