Patriarhul Irinej al Serbiei il decoreaza pe Torshin: Fara o Rusie puternica, nu va fi pace in lume!

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sarbe, Irinej, a inmanat, ieri, “Ordinul Sfantul Rege Milutin”, lui Alexander Porfiryevich Torshin (Alexandru Porfirievici Torsin – foto), prim-vicepreședinte al Consiliului Federației Ruse și fondator al fundatiei “Sfântul Sava cel Sfintit” – o fundație umanitară internațională, dedicata conservarii lacasurilor sfinte crestine din Kosovo-Metohija (Kim).

Decoratia acordata lui Torshin este o expresie a recunoștinței fata de ajutorul acordat de acesta, in restaurarea lacasurilor sfinte sârbesti din Kim, inclusiv a Seminarului din Prizren, precum și in sprijinirea sârbilor din Kim, care trăiesc în conditii dificile, a declarat Patriarhul Irinej, la ceremonia de inamnare a ordinului – citat de agentia Tanjug.

Patriarhul Irinej a subliniat faptul că Serbia ar trebui să fie prima care să ii ajute pe sârbii din Kim, dar sprijinul Rusiei este de mare importanță.

“Rusia este din nou pe picioare și acum reprezinta un pilon de stabilitate. Fără o Rusie puternica, nu va fi pace în lume”, a spus Patriarhul Irinej.

Torshin a multumit pentru ordinul acordat, amintind ca lacasurile sfinte din KiM au fost distruse in mod barbar, și a subliniat că restaurarea nu este o chestiune care sa tina doar de bani, ci si de condamnarea, in termenii cei mai duri, a faptelor.

Regele Milutin (1253 -1321), un membru al Dinastiei Nemanjic, a fost unul dintre cei mai puternici conducători medievali ai Serbiei. Pe parcursul celor 40 de ani ai domniei sale, un număr mare de mănăstiri și biserici au fost construite sau restaurate.

Ordinul Sfantul Rege Milutin a fost inmanat, de asemenea, la inceputul acestui an, Președintelui Republicii Srpska, Milorad Dodik, și renumitului regizor de film Emir Kusturica, pentru contribuția lor adusa Bisericii Ortodoxe a Serbiei (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.