STIRI | SUA: controverse privind noua alegere a Papei Francisc

În SUA, atenția s-a mutat, de la luptele anti-avort, asupra locurilor de muncă și a sărăciei. Există controverse privind noua alegere a Papei Francisc, iar intre timp, neoconservatorii protestează… arata intr-un raport recent, pentru Vatican Insider, Andrea Tornielli.

Joseph Cupich reprezinta noua fata a Bisericii catolice Americane. S-a născut în Omaha, Nebraska, în 1949, într-o familie croată și are opt frați. Francisc l-a nominalizat în mod neașteptat drept lider al Eparhiei de Chicago, care are 2,3 milioane de credincioși și este a treia cea mai mare dioceza catolica din SUA. Faptul ca acesta a fost ales sa-l inlocuiasca pe Cardinalul Wojtylian, grav bolnav, în vârstă de 77 de ani, reprezinta semnul unei schimbări semnificative, desigur, în comparație cu ultimele decenii, care a văzut “războinici culturali” ca fiind lideri numiți de Episcopatul din SUA, arata raportul Vatican Insider. Acesti “războinici” au luat parte la luptele publice dure împotriva avortului și mariajului intre persoane de acelasi sex, dar au fost mult mai puțin preocupați de subiecte precum imigrația, justiția socială, pacea și consecințele a ceea ce Francisc a numit în Exortația Apostolică Evangelii Gaudium: o economie “care ucide”.

Când era episcop de Rapid City, Cupich a transformat “comitetul pro-viață” local într-o “comisie de justiție socială”: el nu a tacut împotriva avortului, dar a extins centrul discursurilor sale, astepand o reforma a imigrației și aparand interesele celor săraci.

Diferența de abordare între Episcopatul SUA, pe de o parte, și Papa Francisc pe de altă parte, a devenit tot mai evidenta în timpul Sinodului Familiei. Atât de mult, încât expertul Boston Globe Vatican, John Allen, a ajuns sa spuna ca “luna de miere” a Bisericii SUA cu Papa Francisc s-a incheiat.

Printre cele mai socante declarații făcute de prelații care nu au fost prezenți la adunarea Sinodului, au fost cele publicate de Dieceza Providence, prin Episcopul Thomas Tobin: “Conceptul de a avea un corp reprezentativ al Bisericii, care sa voteze probleme doctrinale si soluții pastorale, pare a fi mai degrabă ceva Protestant. Potrivit lui Tobin, “Biserica riscă pericolul de a-si pierde vocea sa curajoasa, profetica si contra-culturala”.

Comentând cu privire la distorsiunile din mass-media, Arhiepiscopul de Philadelphia, Charles J. Chaput, declara si el ca “imaginea publică” a Sinodului a creat “confuzie”, iar “confuzia este de la diavol”.

Una dintre figurile cheie ale Sinodului – nu doar în domeniul mass-media – a fost si Cardinalul și membru al Curia, Raymond Leo Burke, prefect al Apostolic Signatura, care este pe cale să-si părăsească poziția sa: el s-a opus ideii de a discuta posibilitatea de a le permite celor divorțati si recasatoriti sa se impartaseasca. De asemenea, el a criticat în mod public faptul că Francisc nu și-a exprimat opinia cu privire la acest lucru, lăsând problema deschisă discuțiilor: “Eu nu pot vorbi pentru Papa și nu pot spune care este poziția lui pe marginea acestui lucru, dar lipsa de claritate despre aceasta chestiune a făcut, cu siguranță, mult rau”.

Cardinalul de New York, Timothy Dolan, și-a exprimat, de asemenea, criticile față de abordările deschise propuse în timpul Sinodului. Un comentariu făcut de către editorul catolic al New York Times, Ross Douthat, despre modul in care Papa Francisc aduce “Biserica la marginea unei prăpăstii”, a contribuit, de asemenea, la controverse.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.