STIRI | Biserica, intre a face binele si a face – afaceri cu binele

Papa Francisc i-a incurajat pe credinciosi să “faca binele” și nu “sa faca afaceri cu binele”. Acesta a descris “atmosfera Bisericii” dorite de Hristos, prin: “armonie, unitate, slujirea celorlalți, gratuitate”.

În timpul predicii sale de ieri, din Casa Santa Marta, Papa a subliniat că armonia în Biserică “este un har al Duhului Sfânt”, dar cu toate acestea “cei botezati trebuie să isi indeplineasca si ei partea lor”.

Acesta este motivul pentru care Sfantul Apostol Pavel spune:

“3. Nu faceţi nimic din duh de ceartă, nici din slavă deşartă, ci cu smerenie unul pe altul socotească-l mai de cinste decât el însuşi.

4. Să nu caute nimeni numai ale sale, ci fiecare şi ale altuia” (Filipeni 2: 2-4).

Pentru Papa, “aceste atitudini sunt adesea intalnite în instituții, în Biserică, în parohie… rivalitatea, lauda, cautarea slavei desarte, sunt viermi care mananca trupul Bisericii, care il slabesc”, deoarece acestea se “opun armoniei”.

“Fiti atat de umili, incat sa apreciati alte persoane mai mult decat pe voi”, a dat Papa exemplul Sfantului Martin de Porres – sărbătorit de catolici pe 3 noiembrie – care i-a considerat pe “toți ceilalți – chiar și pe cei mai păcătoși – superiori lui”.

“Fiecare dintre voi, sa nu fie preocupat de el însuși, ci de altii”, a incurajat Papa. Cautati binele altuia, “pentru a” sluji altora, și nu “interesului propriu”. “Este duhul pe care Iisus il vrea in Biserica. Puteți avea opinii diferite, dar întotdeauna într-o atmosferă de smerenie, respect, nedispretuind pe nimeni”.

Iisus sustine “gratuitatea”, în Evanghelie: “Când faci prânz sau cină, nu chema pe prietenii tăi, nici pe fraţii tăi, nici pe rudele tale, nici vecinii bogaţi, ca nu cumva să te cheme şi ei, la rândul lor, pe tine, şi să-ţi fie ca răsplată. 13. Ci, când faci un ospăţ, cheamă pe săraci, pe neputincioşi, pe şchiopi, pe orbi” (Luca 14: 12-14).

“În cazul în care nu există armonie, unitate, slujirea altora, nu exista gratuitate”, mai spune Papa, atunci nu se face binele, ci “afaceri cu binele”. In concluzie, el a cerut o examinare a conștiinței: “Cum este parohia mea, comunitatea mea? Are acel duh de iubire, unanimitate, înțelegere, fără rivalitate sau cautare de slavă, smerenie? Poate că există ceva ce trebuie îmbunătățit… Cum pot eu sa imbunatatesc asta, astazi?”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.