Publicat pe 06.11.2014

STIRI | 500 de ani de la canonizarea Sfantului Elisei din Lavrishevo

Mitropolitul de Minsk și Zaslavl, Pavel, Exarh Patriarhal al Întregului Belarus, va lua parte la evenimentele ocazionate de sărbătorirea a 500 de ani de la canonizarea Sfantului Elisei din Lavrishevo, conform BelTA.

 

Mitropolitul va conduce o slujba oficiata în Mănăstirea Sfantului Elisei din Lavrishevo, în cinstea celor 500 de ani de la canonizare.

 

Manastirea Sfantului Elisei din Lavrishevo este una dintre cele mai vechi manastiri din Belarus. Se stie despre ea, ca a fost infiintata de către Elisei, fiul Marelui Print Trojnat de Lituania, in 1225. Se cunosc puține despre Elisei. Se crede că Episcopul Lavrentie de Turov l-ar fi botezat, iar inainte de moartea sa l-ar fi lăsat pe Elisei să construiască mănăstirea. De asemenea, este cunoscut faptul că, în jurul anului 1250, în noaptea din 23 octombrie (5 noiembrie c. Iul.), Sfantul Elisei a fost asasinat de tanarul sau servitor. In 1514, el a fost canonizat.

 

In aceasta manastire, a fost creat si faimosul manuscris al Evangheliei din 1329. Manastirea a inclus Bisericile Învierea Domnului și Nașterea Sfintei Fecioare Maria.

 

În secolul al 16-lea, manastirea a avut o școală și o bibliotecă bogată. În jurul anului 1530, manastirea a fost devastata. Moaștele sfântului s-au pierdut și nu au fost încă descoperite.

 

În secolul al 16-lea, mănăstirea a fost restaurată, dar într-un alt loc. Mai târziu, a găzduit Seminarul Greco-Catolic. În 1775-1780, manastirea a fost reconstruita, dar a fost desfiintata în 1836. În 1913, preotul martir Mitrofan din Krasnopolsk a ridicat o biserica de lemn in cinstea Sfantului Elisei, și, de asemenea, o casă pentru pelerini. Dar, în 1915, biserica a fost incendiata, iar clădirile au fost distruse.

 

În 1993, sit-ul manastirii a fost sfintit, iar lucrările de restaurare au început în 1997. Biserica în cinstea Sfantului Elisei din Lavrishevo a fost sfințită în anul 1998. Restaurarea complexului monahal continuă. Astăzi, mănăstirea are 4 călugări și mai multe frati de manastire. Ea detine cateva ateliere de lucru, o școală duminicala, o tabără pentru copii, precum și un centru spiritual si de pelerinaj.

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.