publicat în: Arhivă

STIRI | Primul Ministru grec se afla in Cipru, in urma provocarilor Turciei

Având în vedere provocările turcești din zona economică exclusivă a Ciprului (ZEE – vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), Primul-Ministru grec Antonis Samaras (foto: central) a sosit la Nicosia, ieri,într-o vizită de lucru, care se concentreaza pe politica comună, pe care Grecia si Ciprul trebuie sa o urmeze, în scopul anticiparii acțiunilor turcești.

Primul-Ministru grec a subliniat că “acțiunile turcești din zona economică exclusivă a Ciprului sunt într-adevăr provocatoare”, declarând însă că nu există comparație între situația de astăzi și invazia turcă asupra Ciprului, din 1974.

“Această vizită vine într-un moment dificil, atât pentru Cipru cat și pentru intreaga regiune. Turcia a ales să acționeze în afara limitelor dreptului internațional. Susținem pe deplin decizia de a suspenda negocierile, până la schimbarea condițiilor”, a declarat Samaras, în timpul unui dineu organizat în onoarea sa, la Palatul Prezidențial.

Acesta s-a adresat Presedintelui cipriot, cu termenul: “Prietenul meu Nicos”.

Astazi, conform Greek Reporter, Primul-Ministru grec va avea o serie de întâlniri, incepand cu o întâlnire cu Președintele cipriot si continuand cu liderii partidelor politice reprezentate în Parlamentul Ciprului.

La prânz, Samaras va vizita Camera Reprezentanților. În cele din urmă, înainte de plecare, el se va întâlni cu Arhiepiscopul Ciprului, Chrysostomos al II-lea.

Vizita are loc la doar câteva ore după ce Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, anuntase ca se va întâlni cu omologul său grec, Venizelos, în Ankara, în trei săptămâni, în scopul îmbunătățirii relatiilor bilaterale tensionate din ultima vreme.