STIRI | Relatia UE – Rusia. Rusii vor democratie, dar nu pe cea occidentala-

Rezultatele unui studiu privind relatia UE – Rusia au fost prezentate ieri, conform unui raport al radioului Vocea Rusiei, de catre directorul Centrului independent de statistica Levada. Conform acestuia, ele reprezinta “o incursiune fascinanta in opiniile rușilor de rând”.

Dintre rezultate, amintim:

– numărul persoanelor care se tem că Rusia are dușmani a crescut brusc, recent, din cauza conflictului din Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei. Inainte de această ultimă criză, timp de mai mulți ani, rușii vedeau inamicul lor principal ca fiind Statele Unite ale Americii, urmate de teroriștii ceceni și NATO.

– doar circa 25% din populație se consideră a fi europeana și doar aproximativ 15% simte o conexiune puternică la cultura europeană.

– mulți oameni ar dori să trăiască în stilul țărilor occidentale, in ce priveste nivelul ridicat de trai.

– exista, in general, o neîncredere in Occident. De exemplu, rușii doresc democrația, dar nu stilul occidental de democrație.

– vizavi de modul in care a actionat Președintele Vladimir Putin în Ucraina – criticat de Occident – există diferențe în ce priveste situația din Crimeea și estul Ucrainei. Spre exemplu, la inceputul acestui an, 80% din oameni credeau ca Crimeea ar trebui să fie alaturi de Rusia, din motive culturale, mai degrabă decât politice.

Acesta nu este si cazul estului Ucrainei. Imediat după izbucnirea conflictului (martie/aprilie), dintre forțele Kievului și rebelii din est, mai mult de 70% dintre cei intervievati au spus că, dacă Rusia va trimite trupe în estul Ucrainei, vor sprijini guvernul. Până în august, această cifră a scăzut la 40%.

Între timp, atitudinea față de Crimeea a rămas aceeasi, pentru peste 80%, dar a dus la constientizarea faptului ca sancțiunile impuse de Occident afecteaza economia locala. Acest lucru s-a tradus în mai multa precauție in ce priveste estul Ucrainei, iar aproximativ 40% din cei chestionati cred că zona ar trebui să fie o entitate independentă. Pentru cei mai mulți, este vorba despre o misiune umanitară, Rusia susținandu-i pe vorbitorii de limbă rusă din estul Ucrainei, unde oamenii sunt în pericol. Oamenii sunt primitori cu refugiații, dar ei nu vor ca estul Ucrainei sa faca parte din Federația Rusa – mai informeaza raportul VoR.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.