STIRI | E nevoie de mai multi imami, care sa fie instruiti in UE

Trebuie sa creasca oportunitățile de formare de imami in Italia și Europa, pentru a li se permite să acționeze ca “punți” de legatura intre moschei și comunități – aceasta este recomandarea conferinței internaționale a “Imamilor din Europa Occidentala”, care a avut loc ieri, la Roma, conform unui raport al agentiei italienesti Ansa.

Conferința, organizată de Universitatea LUISS Guido Carli și Universitatea John Cabot University, se va încheia maine. Mai mulți cercetători participă la aceasta, luand in discutie problema integrării sociale, culturale și politice a Islamului în societatea europeană.

Paolo Branca, instructor de limba araba la Universitatea Catolica din Milano, a avertizat, cu aceasta ocazie: “Italia se confruntă cu răspândirea Islamului, ca și cum ar fi vorba despre un fenomen atmosferic, fără a planifica vreo intervenție pe termen mediu in vederea îmbunătățirii coexistenței. Cand ploaia va inceta, vom nota prejudiciile. Situația din moschei este foarte haotica” – a incheiat aceasta, citata de Ansa.

Islamul este o religie fără o ierarhie structurată și este, prin urmare, greu de înțeles cum de reușeste fără lideri religioși. Acesta este motivul pentru care devine tot mai necesara pregatirea de imami, cu o metodologie științifică. Mai intai, trebuie lamurit faptul ca imamii nu sunt preoti. Apoi, nu avem nevoie de cateheți și de predicatori. Avem nevoie de oameni capabili să se angajeze într-un dialog cu instituțiile, a declarat Stefano Allievi, un expert în Islam și instructor de sociologie la Universitatea din Padova, avertizand împotriva “biserici-zarii” Islamului în Europa.

“În țările lor de origine, imamii fac rugăciuni, în timp ce în Occident acestia sunt chemați să se ocupe de problemele practice ale comunităților, fara a avea abilități pentru asta. Vorbim adesea despre “imami importati”, plătiți foarte puțin, needucați și neintegrati, în parte din cauza lipsei de cunoaștere a țării gazdă”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.