Rusia critica incalcarea grosolana a acordului de pace, de catre Kiev

Moscova a criticat Kievul, ieri, pentru încălcarea armistițiului, în estul Ucrainei, acuzându-l de intensificarea ofensivei militare împotriva rebelilor pro-independență, în locul reducerii starii de conflict – care a dus la uciderea a mai mult de 4.000 de persoane.

“Este evident, astăzi, că aceste acorduri au fost încălcate grosolan de către partea ucraineană”, a declarat Ministerul rus de Externe.

“În loc sa slabeasca atacurile, Kievul si-a intensificat ostilitățile în sud-estul țării, utilizand echipamente grele, ceea ce a dus la producerea a mii de victime și distrugeri pe scară largă” – informeaza VoR.

Primul-Ministru al Ucrainei, Arseni Iațeniuk, a declarat, in urma cu o zi, că ar dori să discute despre criza din Ucraina în “formatul de la Geneva”, referindu-se la o reuniune a patru parti, în aprilie, care include Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.

Acordurile la care s-a ajuns la Geneva, le cereau tuturor “gruparilor armate ilegale” din Ucraina să se predea. “Privind la situația de astăzi, nu se mai pune problema aplicabilitatii formatului, care nu a adus rezultatele scontate”, a spus declarația Ministerului rus de Externe. Având în vedere acordul, rebelii si-au declarat independența, în regiunile Donețk și Lugansk.

Tot ieri, Președintele rus Vladimir Putin a discutat diferite aspecte ale crizei din Ucraina, într-o convorbire telefonică cu omologul său finlandez, Sauli Niinisto. Conversația a avut loc la inițiativa Finlandei, a declarat serviciul de presă al Kremlinului, citat de VoR. Putin are discuții periodice cu liderii mai multor țări, pe marginea acestei probleme, inclusiv cu cancelarul german Angela Merkel și omologii săi din Franța și Ucraina, Francois Hollande și Petro Poroșenko. Ei au confirmat necesitatea menținerii acordurilor de pace din Minsk și încetarea focului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.