STIRI | Examinarea mormantului reginei Meresankh III, in Washington DC

In Washington DC va fi examinat mormantul reginei Meresankh III

In aceasta duminica, 16 noiembrie 2014, Societatea de Arheologie Biblica din Virginia de Nord (BASONOVA) va găzdui conferința “O regina pentru eternitate: Arheologia Digitala și Viața lui Meresank III”, sustinuta de Dr. Rachel Aronin, cercetator asociat la Universitatea Harvard.

Marele mormânt decorat magnific, al reginei Meresankh III, oferă o privire de exceptie asupra vietii, statutului și îngroparii unei femei egiptene regale din timpul celei de-a patra Dinastii a Egiptului. Construit la Giza, lângă Marea Piramidă, mormântul subliniază nu numai rolurile familiale ale lui Meresankh ca fiica si mama, ci, totodata, aspecte legate de statutul său preoțesc, regal și religios.

Proiectul din Giza, al Universitatii Harvard, a creat o reconstrucție pe calculator a mormântului, unul dintre cele mai frumoase și bine conservate morminte din Giza. Conferinta va analiza modul in care modelarea grafica 3D le permite cercetatorilor sa vizualizeze mai bine lumea lui Meresankh și sa aduca o lumina noua asupra vieții femeilor antice egiptene din urmă cu 4500 de ani.

Meresankh III a fost fiica lui Kawab și Hetepheres a II-a și, astfel, o nepoata a lui Kheops, în timpul căruia s-a si născut. Deși tatăl ei nu a devenit niciodată rege, ea a purtat titlul de “fiica regelui”, printre titulaturile sale. Acest lucru indica faptul că titlul nu ar trebui luat foarte literal și, probabil, ar putea desemna o “nepoata a regelui”.

Ea a fost casatorita cu unchiul ei, Khefren, cu care a avut ca fii pe Nebemakhet, Niuserre, Khenterka și Duaenre. De asemenea, ea a născut o fiică, Shepsestkau, și alți doi copii.

Ea a trăit cu soțul ei pentru o perioadă scurtă de timp. Se pare ca niciun mormant nu era pregătit pentru ea, atunci când a murit, ceea ce indica faptul că a decedat în mod neașteptat. Mama acesteia, Hetepheres a II-a, i-a donat propriul sau mormânt si sarcofag, descoperit în luna aprilie 1927 de George Reisner.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.