STIRI | Comorile bizantine din Muntele Athos vor fi digitalizate

O colecție importantă și valoroasă de manuscrise, inregistrari și documente imprimate, care s-au păstrat de secole in Sfântul Munte Athos și care sunt expuse pericolului distrugerii, din cauza vârstei lor, vor fi arhivate digital și se vor afla în siguranță, pentru mulți ani de acum încolo.

Acest lucru a fost anunțat de secretarul general al Poștei și Telecomunicațiilor Elene, Menelaos Daskalakis.

Frescele și manuscrisele din Muntele Athos vor fi scanate în cadrul programului “Digital Ark”.

Costul operatiunii este de 8,5 milioane de euro, iar obiectivul este păstrarea documentelor, în cazul în care originalele ajung să fie distruse.

Documentele care vor fi digitalizate includ colectii de manuscrise codex, care s-au păstrat în mănăstiri. “Protejarea unui material atat de delicat necesită o arhivare electronica, cu ajutorul unei tehnologii sofisticate”, a declarat Daskalakis, în comunicatul sau.

Proiectul prevede crearea a opt servicii de accesare a arhivelor digitale ale mănăstirilor, iar un nou site web, care sa vizeze o mai bună informare a publicului, va fi si el creat.

Arhivele constau din 900.000 de manuscrise, 450.000 de materiale tipărite, 550.000 de documente istorice, 146.000 de lucrări de artă bisericească, 25.000 de desene de arhitectură și 2.500 de ore de documente video și audio.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.