STIRI Siria | Despre lansarea unui “plan de pace” rusesc

La câteva ore după sfârșitul vizitei reprezentantului ONU pentru Siria, Staffan De Mistura (foto), la Damasc, Rusia ar fi propus propriul sau “plan de pace”, pentru aceasta țară.

Planul ar consta în discuții intre opoziție și regim, care sa aiba loc la Moscova, și in alcatuirea unui guvern de tranziție, în care Președintele Bashar Al-Assad sa rămâna în fruntea forțelor armate și a serviciilor de securitate, a raportat mass-media libaneza, ieri, citata de agentia Ansa.

Cotidianul din Beirut, Al-Akhbar, a declarat că Ministerul de Externe rus și Guvernul Egiptean ar lucra împreună la organziarea unor discuții, care sa aiba loc la Moscova, între reprezentanții regimului și cei ai opoziției, din exil și din țară.

Jurnalul a citat surse, care spuneau ca discuțiile ar avea ca scop crearea unui guvern de tranziție – incluzand membri ai regimului și ai gruparilor de opoziție – însărcinat cu instituirea unei comisii de modificare a Constituției actuale. Alegerile parlamentare vor fi organizate în doi ani de la formarea guvernului, urmate de alegeri prezidențiale, în care si Assad va putea candida.

Surse diplomatice egiptene au negat, insa, pentru ANSA, că vreo noua inititiva ar fi fost luata impreuna cu Rusia, după ce au fost interogate cu privire la veridicitatea raportelor Al-Akhbar.

“O soluție politică este singura modalitate de a ieși din impasul actual din Siria”, a declarat, de partea sa, ministrul de externe egiptean, Sameh Shoukry, într-o întâlnire cu reprezentantul ONU în Cairo, solicitand continuarea eforturilor diplomatice și mentinerea contactelor cu Egiptul, pe aceasta problema, în scopul gasirii unei solutii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.