STIRI | Sinagoga din Sofia, clasata intre cele mai frumoase lacasuri de cult din lume

Sinagoga din Sofia, Bulgaria, este clasata printre cele 19 cele mai frumoase lacasuri de cult din lume, de către Revista Architectural Digest.

In acest top, Sinagoga Sofia se află în compania unor temple de diferite religii – atât vechi cat și noi – în stil clasic și modern.

Revista aminteste, in numarul sau, interioarele cu “mozaicuri splendide venețiene și coloanele de marmură”, conform Novinite.

“Clădirea a fost grav avariată, în timpul bombardamentelor din 1944, iar biblioteca sa evreiasca renumita a fost distrusa. Sinagoga a fost restaurată, în cinstea aniversării de 100 de ani, cu finanțare de la Fondul Mondial al Monumentelor”.

Construirea sa a inceput in 1905, dupa ce comunitatea evreiască din Bulgaria a fost reorganizata după modelul francez. Aceasta a fost condusa de șeful rabin Marcus Ehrenpreis și de liderii comunității evreiești din Sofia, Ezra Tadjer și Avram Davidjon Levy.

Celebrul renumit din alamă, cu o greutate de peste 2200 de kg, precum și alte decoratiuni, au fost importate din Viena.

Sinagoga Sofia este clasata pe poziția 16, în lista Archtectural Digest, precedata de Templul Sri Ranganathaswamy din Tamil Nadu, India, și este urmata de Sinagoga Szeged din Ungaria, mai informeaza publicatia bulgareasca Novinite

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.