STIRI | Seminarul Teologic din Slobozia, la hramul de – 20 de ani. Inmanarea burselor (foto)

Înfiinţată în anul 1994, prin grija şi binecuvântarea IPS NIFON, Arhiepiscop şi Mitropolit al Târgoviștei, primul episcop al Sloboziei și Călărașilor, această şcoală teologică are drept patron spiritual pe Sf. Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 13 noiembrie, ziua hirotoniei sale.

Seminarul Teologic din Slobozia a funcţionat, iniţial, în cadrul Liceului Pedagogic Slobozia, iar din anul 1996 s-a mutat în localul fostei şcoli de muzică, la adresa actuală, în timpul primului director, Pr. Prof. Tudora Ioan.

Seminarul Teologic Ortodox ”Sf. Ioan Gura de Aur” Slobozia functioneaza cu patru niveluri de invatamant (preprimar, primar, gimnazial, liceal), in urma comasarii prin absorbtie a Scolii cu clasele I – VIII ”Gh. Lazar” si a preluarii Gradinitei „Pinocchio” din Slobozia, in cadrul Seminarului studiind actualmente un numar de 500 de elevi.

Prin bunăvoinţa şi purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte VINCENŢIU, elevii merituoşi beneficiază atât de burse, cât şi de scutire de la plata cantinei, toate aceste înlesniri având ca scop motivarea elevilor seminarişti, în vederea obţinerii unor rezultate cât mai apropiate de excelenţă, la pregătirea spirituală, morală şi intelectuală.

Joi, 13 noiembrie, şcoala pentru formarea viitorilor preoţi din Eparhia Sloboziei şi Călăraşilor – Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia – a îmbrăcat veşminte de sărbătoare, prăznuindu-şi patronul spiritual, pe marele patriarh constantinopolitan Sfântul Ioan Gură de Aur.

Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Episcop Vincenţiu a participat la Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia, unde au slujit foști elevi, actuali angajați ai Centrului Eparhial, profesori, preoţi şi diaconi. S-a săvârșit slujba de parastas pentru vrednicul de pomenire Preasfințitul Damaschin, profesorii și elevii Seminarului care au trecut la cele veșnice.

Din partea Seminarului, la acest moment festiv au vorbit părintele director Constantin Pătrașcu, despre împlinirea a douăzeci de ani de la înființarea Seminarului Teologic Ortodox, a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu pentru purtarea de grijă și ajutorul oferit Seminarului, prin bursele lunare oferite celor mai buni 16 elevi din toți anii de studiu, iar elevul Cristian Dumitru, din clasa a XII-a, a susţinut referatul despre sfinții martiri Brâncoveni, ctitori ai unei moșteniri culturale și spirituale neprețuite.

Preasfinţitul Părinte Episcop Vincenţiu a vorbit despre modelul de viaţă, care este Sfântul Ioan Gură de Aur pentru elevii seminarişti şi pentru preoţii începutului de secol XXI. Cunoaşterea vieţii sale, a operei sale ne ajută să găsim răspunsuri pentru multele probleme pe care viaţa de zi cu zi le ridică înaintea noastră.

Preasfinţia Sa a apreciat numărul mare de elevi de la toate ciclurile de învățământ, prezenți la această sărbătoare. Preasfinţitul a înmânat bursele acordate de Sfânta Episcopiei celor mai buni 16 elevi ai Seminarului Teologic.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.