STIRI | Mozaicul maiestuos al bailor romane din Plotinopolis iese la lumina

Arheologii au descoperit o altă parte a mozaicului maiestuos al băilor romane din Plotinopolis, Didymoteicho, in nordul Greciei.

90 de metri patrati, dintr-un total de 140 de metri patrati, au fost scosi la lumina pana în prezent, prezentand imagini neobisnuite – pentru zona – cu creaturi marine, informeaza publicatia greceasca Greek Reporter.

Partea vestica a scenei centrale prezintă centauri de mare, delfini și pe tanarul Evros, fiul regelui Traciei, Kassandros, iesind din apa. Piesa recent descoperita mai prezinta doi cai de mare si doi Cupidoni, incadrati de panouri decorate cu pasari si modele naturale. Un Cupidon are un cal de mare, iar altul pare a fi ganditor.

Mozaicul este înconjurat de ramuri și de frunze de iederă, un fapt care, potrivit arheologilor, demonstreaza ca s-a urmarit cinstirea zeului grec Dionysos.

Mozaicul datează din cea de-a doua jumătate a secolul al II-lea dupa Hristos și începutul secolului al III-lea dupa Hristos, și aparține unei bai triclinium.

Pe măsură ce procesul de excavare a continuat, arheologii au ajuns la concluzia că sit-ul a funcționat ca baie publică romană și nu era parte a unei vile de lux, cum se crezuse inițial. În plus, s-au descoperit patru roți de piatră, topoare și sulițe, dovedind că, în perioada crestina timpurie (sec IV – V dupa Hristos) a funcționat ca atelier de ceramică.

Plotinopolis este un oraș roman fondat de împăratul Traian în secolul al II-lea și a fost numit după soția sa, Pompeia Plotina. Orasul va deveni, ulterior, unul dintre cele mai importante orașe din Tracia.

Sit-ul arheologic se află la nord-est de Didymoteicho, pe dealul Sfantul Petru, unde soldații greci au descoperit bustul de aur al împăratului roman Septimius Severus, în 1965, conform Greek Reporter.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.