Bucuria noastra vine de la credinta noastra!

La ce se refera ortodocsii, atunci cand vorbesc despre bucurie? La o senzatie placuta, sau la o stare de spirit optimista?

Traducere si interpretare dupa un cuvant al Protopopului Bratso Krsic, aparut in revista Calea Ortodoxiei – publicatie oficiala a Bisericii Ortodoxe Sarbe in SUA si Canada, de: KSLCatalin

Abia ce mi-am parcat mașina în fața casei, că fiica mea, în vârstă de șase ani, m-a întâmpinat cu nerabdare si cu mare bucurie “Tata!! s-a intors tata!”. A alergat spre mine si, cand ma aflam la jumatatea scarilor, fără să-mi dea vreo șansă sa ajung aproape de ea, si-a desfacut brațele și fără ezitare, s-a aruncat spre mine. Pentru aproximativ cinci minute, nici nu mi-a vorbit nimic. Doar observam cum îmbrățișarea ei devenea to mai stransă, cu fiecare clipă.

La ce ne referim noi, creștinii ortodocși, atunci când vorbim despre bucurie? Este o senzatie de placere sau o stare de spirit optimista? Este ceva de genul îmbrățișarii tăcute a fiicei mele, cu mai multa putere in fiecare clipă? Este ca aruncarea ei, în brațele mele, de pe sase trepte mai sus, știind că va fi prinsa cu siguranță?

În Evanghelia după Ioan, Iisus Hristos le-a vorbit ucenicilor, atunci, și ne vorbește si astăzi: “Acestea vi le-am spus, ca bucuria Mea să fie în voi şi ca bucuria voastră să fie deplină.” (15:11).

Cuvintele pe care Hristos le-a spus ucenicilor Săi, vorbeau despre dragostea Lui nemăsurată pentru noi; comuniunea în care El ne invită să fim cu El, cu Tatăl și cu Duhul Sfânt; invitația de a rămâne în iubirea Lui și de a împărtăși această dragoste cu alții. Dacă vom implini cu adevarat aceste cuvinte, vom avea bucurie – care nu este o senzatie placuta, sau o stare de spirit optimista. Care inseamna sa trăiești în comuniune cu Dumnezeu; care este prezența Duhului Sfânt în inima și in suflet. Sa știm că ne aflăm în brațele lui Dumnezeu; sa ne împărtășim iubirii Sfintei Treimi; sa știm că noi suntem fiii lui Dumnezeu și că dragostea Sa față de noi este statornica.

Bucuria creștină este Iisus Hristos, Mântuitorul nostru: “îngerul le-a zis: Nu vă temeţi. Căci, iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul.” (Luca 02:10).

În scrisoarea sa către Filipeni (1), Sfantul Pavel noteaza:

“9. Şi aceasta mă rog, ca iubirea voastră să prisosească tot mai mult şi mai mult, întru cunoştinţă şi întru orice pricepere,

10. Ca să cercaţi voi cele ce sunt mai de folos şi ca să fiţi curaţi şi fără poticnire în ziua lui Hristos,

11. Plini de roada dreptăţii, care este prin Iisus Hristos, spre slava şi lauda lui Dumnezeu.

12. Voiesc ca voi să ştiţi, fraţilor, că cele petrecute cu mine s-au întors mai degrabă spre sporirea Evangheliei”.

Cuvintele Sfantului Apostol Pavel sunt rostite din inima, pentru ca credincioșiii sa continue sa creasca. Pentru creștini, este imperativ să progreseze în credință. Trairea unui creștin ortodox nu este statica, ci mai degrabă este dinamica, trebuind sa fie în creștere. Cei mai multi dintre noi începem viața noastră creștină într-un nor de bucurie. Pentru unii, acest nor de bucurie continuă să crească, în timp ce pentru alții el se risipeste. Este un fapt deja obisnuit, ca avansam in viata, în timp ce credința noastră incepe sa devina din ce in ce… mai lipsita de viață.

Pentru a schimba acest curs fără viață al credintei, trebuie sa devenim angajati în viața sacramentală a Bisericii. Această schimbare trebuie sustinuta prin citirea Bibliei și a scrierilor Sfinților Părinți, prin participarea la slujbele Domnului, participarea la Liturghie și la activitățile comunității noastre – pentru a împărtăși credința și bucuria noastră.

Pe măsură ce creștem în credință, vechile prejudecăți vor fi depășite, durerile trecutului nostru vor lasa loc vindecarii, care vine de la iertarea și iubirea lui Dumnezeu. Viața noastră va deveni mai apropiata de Hristos, si simtim ca ne este mai ușor să ne incredem în Dumnezeu în vremurile grele.

Bucuria creștină inseamna sa te arunci singur în brațele lui Dumnezeu. Bucuria creștină este o călătorie care implică o creștere. Ați început sa parcurgeti acest drum al bucuriei?

Traducere si interpretare dupa un cuvant al Protopopului Bratso Krsic, aparut in revista Calea Ortodoxiei – publicatie oficiala a Bisericii Ortodoxe Sarbe in SUA si Canada, de: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.