Declararea Identitatii Ruse: Ni se impune sa ne respingem pe noi insine si sa ne scuzam, constant

Declarația Identitatii Ruse a fost adoptată la cel de-al XVIII-lea Consiliu Mondial al Poporului Rus, pe 11 noiembrie 2014.

In mod special, declarația afirmă că “fiecare rus ar trebui să recunoască Creștinismul Ortodox, ca bază a culturii naționale”.

Protopopul Vsevolod Chaplin, presedinte al Departamentului Sinodal pentru cooperarea dintre Biserică și societate, a împărtășit opinia sa cu privire la discuția avuta pe această problemă.

“Cand ne referim la oamenii care se tem de consolidarea Creștinismului Ortodox și care se tem sa recunoasca faptul ca aceasta credința a fost si cea care a creat guvernul rus și poporul rus, nu ne referim deloc la reprezentanți ai altor religii sau minorități naționale. Am comunicat cu musulmani, evrei, budiști foarte bine. Aproape toti au recunoscut rolul cheie al Ortodoxiei pentru constiinta rusa si istoria ei.

Nu trebuie să ne mai fie frică să vorbim despre asta in mod direct, aici! Protestantismul a creat America, Catolicismul a format Italia, iar Ortodoxia a creat Rusia.

Sa nu ne rusinam cu acest lucru, ci sa vorbim cu atât mai mult despre asta, mai deschis, sa il asezam in centrul structurii sociale, mai sincer, si ne vom descoperi mai rapid ca popor și ca una dintre fortele globale.

Ni se impune sa ne respingem pe noi înșine și sa ne scuzam, constant, pentru ceea ce suntem noi înșine. Trebuia sa depasim aceasta situatie, pentru totdeauna…”

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.