STIRI | Cutremure fara precedent in istorie, posibile in Europa. Cutremur de – 9 grade in Grecia

Un cutremur de 9 grade va lovi Grecia, conform renumitei publicatii frantuzesti Le Monde (vezi HARTA cu zonele de risc seismic din Europa – foto articol) .

Un numar al ziarului in limba franceza, editat după ultima activitate seismică din Grecia (intre timp, un cutrmur destul de puternic s-a inregistrat si in Romania), a primit mii de share-uri la nivel mondial, provocând temeri majore.

Grecia se numara printre zonele cu risc seismic ridicat, putand sa se confrunte, eventual, cu un cutremur de 9 grade pe Scara Richter, în 2015, conform rapoartelor.

Un articol destul de îngrijorător din Le Monde, intitulat “Cutremure fara precedent in istorie sunt posibile in Europa” a circulat rapid pe Internet, primind mii de share-uri, în acelasi timp cauzand temeri si panica in randul grecilor (vezi HARTA cu zonele de risc seismic din Europa – foto articol).

Articolul științific se bazează pe studii efectuate de 50 de oameni de stiinta, cercetatori, seismologi și ingineri, care au monitorizat activitatea seismică de-a lungul anilor, actualizand hărțile din regiunile seismice ale Europei, ca parte a platformei internationale SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe).

Conform articolului Le Monde, zonele cele mai susceptibile ca fiind afectate de viitore activitati seismice puternice – ale caror amplitudini ar putea ajunge, eventual, pana la 9 grade pe Scara Richer – sunt Grecia, Turcia și Italia. Creta, Rhodos, Samos, Mytilene, Patras, Kefalonia, Zante și Epir, precum și o mare parte a Golfului Corint, sunt reprezentate pe hartă cu culoarea roșu-închis. Acest raport subliniază faptul că zonele amintite se încadrează în categoria de mare risc, indicand că nu este deloc imposibil pentru greci sa experimenteze cutremure de magnitudine similara cu cele care au avut loc în martie 2011 la Fukushima, Japonia (cutremurul/tsunami Tohoku).

Renumitul seismolog Efthimios Lekkas a declarat că este de acord în totalitate cu raportul Le Monde, dar a vrut să facă clar că, în orice caz, cu sau fără acest studiu, posibilitatea unui cutremur mare nu putea fi oricum niciodată exclusă, informeaza publicatia greceasca Neos Kosmos.

“Aceasta este o abordare științifică pe care nu o putem trece cu vederea, dar nici nu o putem imbratisa pe deplin”, a explicat el.

“Personal, nu cred că este posibil să aibă loc un cutremur de aproximativ 9 grade pe Scara Richter în țara noastră. În Japonia, unde a avut loc cutremurul catastrofal din Fukushima, fisurile in placile tectonice aveau o adancime de 300 de km, în timp ce în Grecia structurile tectonice sunt mult mai mici. cu toate acestea, nimeni nu poate spune cu certitudine completa ce s-ar putea întâmpla în viitor. Timpul ne va spune”, a afirmat acesta, conform Neos Kosmos.

Totusi, trebuie remarcat faptul că este pentru prima dată când știința a prezentat astfel de grafice detaliate și hărți de înregistrare a regiunilor seismice din Europa. Echipa SHARE a înregistrat cutremurele din ultimii 30 de ani, iar proiectul, conform declaratiilor, ar fi costat 4,1 milioane de euro, din care 80% finanțati de Uniunea Europeană.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.