Educatia in domeniul noilor tehnologii, o prioritate pentru Biserica. COMUNICATUL Consiliului European al Bisericilor

Europa: educația în domeniul noilor tehnologii, o prioritate pentru Biserică

Creștinii europeni trebuie să-si concentreze educația lor, asupra noilor tehnologii – afirma un mesaj comun al Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE) și al Conferinței Bisericilor Europene (CEC), publicat astazi si adoptat în urma reuniunii anuale a Comitetului mixt CEC-CCEE, organizată în perioada 17-19 noiembrie, la Hanovra – la invitația Bisericii Protestante din Germania (EKD) – pe tema “Propovaduirea Evangheliei in Europa, in ziua de astazi”.

“Educarea privind utilizarea acestor tehnologii este o prioritate pentru Biserică. Aceasta este o oportunitate uriașă de creare și de satisfacere a comunității, dar și de marturisire a vieții în Iisus Hristos”, se arata in mesajul special.

Zilele de reuniune au fost marcate de momente de rugăciune, pentru diferitele tradiții ale cultelor creștine prezente.

Mai multe prezentari au acoperit trei principale sub-teme:

– Comunicare în Europa de astăzi;

– Comunicare creștină și “marketing-ul” credinței creștine astăzi;

– Comunicare creștină și faurirrea comuniunii.

Reuniunea din 2015 va avea loc în Italia, la Roma.

La finalul reuniunii care a avut loc in aceste zile, participanții au adoptat mesajul intitulat: “Biserici digitale? Provocări in vestirea Evangheliei, astăzi”

In mesaj se arata:

“În 2014, Europa și Bisericile de pe teritoriul său s-au aflat intr-o situatie unică, de reflectare asupra unor episoade din istorie, de divizare și reconciliere, precum și de vindecare a tulburărilor.

Împreună, privim spre cei 100 de ani de la începutul Primului Război Mondial și cei 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. În urma acestor vremuri de divizare, ne amintim capacitatea umană de distrugere, de ucidere, de a se departa de ceea ce este frumos și bun.

Astăzi, reuniți în Hanovra, noi, care suntem creștini din diferite tradiții religioase și culturale ale Europei, afirmam încă o dată angajamentul de a trăi in speranță și reconciliere. Noi interpretam aceste momente din trecutul nostru comun, astfel încât sa reusim sa propovaduim dreptatea si Imparatia lui Dumnezeu, astazi. În acest timp – de “deja, dar nu încă” – Conferința Bisericilor Europene (CEC) și Consiliul Conferințelor Episcopale Europene (CCEE) demonstrează necesitatea adoptarii unui spirit conciliant, al lui Dumnezeu, într-o lume caracterizată de diviziune”.

Facand referire la conflictele ce au loc astazi pe Glob, mesajul afirma:

“Astăzi, Ucraina și Orientul Mijlociu trezesc în noi un interes deosebit. În ce priveste actualul conflict din Ucraina, reiterăm încă o dată angajamentul nostru de a răspunde la chemarea psalmistului, de cautare a pacii. Ne rugăm pentru victimele provocate de violențe și pentru toți cei care ii plang pe cei morti și care si-au pierdut siguranta lor, ca ei să aiba parte de mângâierea lui Dumnezeu și de sfârșitul conflictului”.

“În Orientul Mijlociu – leagănul credinței noastre creștine – lumea a asistat la manifestări de violență și de extremism fără precedent. Crimele neselective, persecutarea creștinilor și a altor minorități, suprimarea ajutorului umanitar si un haos năucitor caracterizează viața, în mare parte din Siria și Irak. Drepturile omului trebuie respectate, iar violența este de netolerat. Pacea nu poate aparea, dacă nu se pune capăt comerțului mondial cu arme. Condamnăm utilizarea religiei in justificarea sângelui omenesc varsat în numele lui Dumnezeu, așa cum se întâmplă, în mod special, in așa-numitul Stat Islamic. Ne rugăm pentru toți cei care isi ridică armele împotriva fraților și surorilor lor, pentru ca acestia sa faca, din sabiile lor, lame pentru plug.

În acest comitet comun, ne dorim să fim un far pentru Bisericile din intreaga Europa și chiar de dincolo de ea. Noi luptăm pentru reconciliere și lucram pentru unitate în randul diviziunilor din Biserica. În aceste cuvinte comune de pace, printr-un apel comun la dreptate, ni se amintește că Evanghelia lui Hristos este o Evanghelie a reconcilierii, pe care suntem chemați să o proclamăm.

Așa cum am reflectat împreună, ca parte a întâlnirilor noastre, asupra impactului comunicării credinței creștine astăzi, vrem să evidențiem cinci aspecte.

Sa traim in lumea digitală, nu mai este o alegere, ci o realitate, și un context al misiunii Bisericii. Biserica, in calitate de garant, si ca manifestare a unității omenirii, trebuie să se afle acolo unde se afla oamenii si acolo unde se inregistreaza, astazi, o sete reală dupa spatiile digitale, printr-o prezență centrala pe platformele social-media, ca expresie autentica a mesajului Evangheliei.

Iisus Hristos, Cuvântul lui Dumnezeu, este exemplul tuturor comunicărilor noastre, chiar și atunci când ne aventurăm pe un teren necunoscut și neexplorat. El este Salvatorul nostru și Indrumatorul nostru, El ne amintește că ființele umane sunt mai mult decât suma amprentelor noastre digitale.

Am remarcat bogăția de experiență a Bisericii și adâncimea înțelegerii noastre. Să ne străduim să cultivam dialogul, astfel incat comunitatea din vremurile noastre să înțeleagă cum să comunice mai bine și cum să trăiască mai bine credința creștină.

Evoluția tehnologiei ridică numeroase provocări în Biserică și in marturisirea ei in lume. Mulți sunt îngrijorați de utilizarea necorespunzătoare și imatura a tehnologiei digitale și a Internetului. Există o serie de provocări antropologice, spirituale, teologice și etnice cu care Biserica se confruntă, pentru ca umanitatea să poată înflori din nou.

Educația in utilizarea mediului și libertăților acestor tehnologii este o prioritate pentru Biserică. Aceasta este o oportunitate uriașă de a crea și popula comunități și de a marturisi viața în Iisus Hristos. Chiar și atunci când vine vorba de noi modalități de a ne ruga, de a gândi și de a practica credința noastră creștină, pe Internet și în altă parte, nu putem uita cuvintele vechi și tradițiile sfinte legate de ființa și de comportamentul nostru: “Eu sunt Alfa şi Omega, cel dintâi şi cel de pe urmă, începutul şi sfârşitul” (Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul 22:13)” – se incheie comunicatul oficial.

In aceeasi idee, va reamintim ca maine, 25 noiembrie 2014, ora 11:00, va avea loc LANSAREA primei retele informationale ortodoxe din Romania si o LANSARE de carte (click aici) [https://sf-esc.ro/publicatii/biserica-si-internet-real-si-virtual] pe tema dezvoltarii noilor tehnologii si adaptarii la acestea in sanul Bisericii Ortodoxe, in Episcopia Sloboziei si Calarasilor, cu binecuvantarea si sub conducerea Preasfintitului Parinte Episcop Vincentiu. Ambele lansari reprezinta o premiera in spatiul bisericesc european, si nu numai, si in mod special in cel ortodox, reprezentand rodul unei activitati indelungate in cercetarea si dezvoltarea unei punti de legatura intre noile tehnologii si Biserica, intre Internet, propovaduirea Evangheliei si transmiterea informatiei catre credinciosi, in ziua de astazi.

O conferinta de presa va avea loc, maine, la ora 11:00, la Centrul Eparhial din Municipiul Slobozia, axata exact pe aceasta problema: a faptului ca, in prezent, se trece rapid dincolo de necesitatea “PREZENTEI Bisericii in domeniul noilor tehnologii”, la necesitatea “EDUCATIEI in domeniul noilor tehnologii” (pentru mai amulte amanunte, click aici) [https://sf-esc.ro/informatii/10537-invitatie-lansarea-primei-retele-informationale-ortodoxe-din-romania-si-consolidare-si-restaurare-biserica-sfantul-nicolae-hagiesti.html] .

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.