STIRI Slobozia | Demonstratie de stiinta si credinta in Slobozia, in ziua Sfintei Mari Mucenite ECATERINA (foto – video)

Ieri, orasul Slobozia a gazduit o adevarata demonstratie de stiinta si credinta, lansand oficial prima retea informationala existenta in Romania – si chiar la nivel international, daca se iau in calcul complexitatea acesteia si formula de asociere unica a functiilor speciale care o alcatuiesc. Data lansarii acestei retele inedite a fost hotarata, la solicitarea membrilor Consiliului Eparhial, chiar de cel care a acordat si arhiereasca binecuvantare pentru desfasurarea surprinzatorului eveniment – deopotriva pentru partea laica si cea religioasa a societatii – Intaistatorul locului, Preasfintitul Parinte Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, pentru ziua de 25 noiembrie 2014.

Deloc intamplator, data aleasa a coincis cu praznuirea Sfintei Mari Mucenite Ecaterina, in calendarul ortodox. iubita si considerata ocrotitoare a partii intelectuale a societatii: a elevilor, studentilor, apologetilor (aparatori ai credintei), juristilor, avocatilor, bibliotecarilor, librarilor, filozofilor, carturarilor, secretarilor, stenografilor, a profesorilor si teologilor – pe langa cea a mestesugarilor cu roata (simbol al muceniciei sale), a servitorilor, mecanicilor, morarilor. In viata, cunoscuta drept fiica a guvernatorului Costas, pe vremea domniei Imparatului Maximin (305-313), Ecaterina fusese binecuvantata cu daruri de seama: frumusete aparte, o rara Intelepciune, bogatie si noblete.

Intelepciunea si credinta s-au aflat, ieri, in aceasta zi speciala pentru credinciosii ortodocsi, pe primul loc al conferintei destinate lansarii oficiale a “Primei Retele Informationale Ortodoxe din Romania: Reteaua Informatica si Informationala Web a Episcopiei Sloboziei si Calarasilor” si a Proiectului “Consolidare si Restaurare – Biserica Sfantul Nicolae Hagiesti”. Tema conferintei speciale de presa, organizata cu aceasta ocazie, avea sa faca referinta la modalitatile de utilizare a noilor tehnologii, in slujba credintei.

“Ceea ce s-a intamplat ieri, in Slobozia, a fost o adevarata demonstratie a faptului ca noile tehnologii, stiinta in general si credinta, nu sunt deloc antagonice, asa cum se considera in mod eronat, de cele mai multe ori, atat in mediul clerical, cat si in cel al oamenilor de stiinta”, a declarat presedintele Asociatiei non-profit Lacasuri Ortodoxe, Ing. Catalin Ion, a carui carte, intitulata “Biserica si Internet: Real si Virtual – biserici si manastiri” a fost lansata tot ieri, in cadrul aceleiasi conferinte. Noua publicatie – cu o abordare inedita a temei – a fost publicata cu binecuvantarea Preasfintului Parinte Episcop Vincenitiu, la Editura Episcopiei Sloboziei si Calarasilor. In cadrul unui referat de prezentare a lucrarii web lansate la conferinta de presa amintita, autorul, al carui nume se serbeaza exact in ziua de praznuire a Sfintei Mari Mucenite Ecaterina (Caterina, Catalina), preciza: “De prea multe ori vedem intruniri diverse pe tema stiinta – religie, dezbateri de ore si zile intregi, consumuri de fonduri enorme si, intr-un final, se ajunge invariabil la observatia falsa ca stiinta si religia ar fi antagonice. Acest proiect demonstreaza ca, atat religia, cat si stiinta, pot fi deopotriva in slujba lui Dumnezeu, si ca amandoua depind de Dumnezeu”.

Noua retea informationala web a Episcopiei Sloboziei si Calarasilor a fost realizata in urma unui parteneriat dezvoltat intre Episcopia Sloboziei si Calasilor (prin participarea extraordinara a Sectorului Mass-Media al Episcopiei, condus de Parintele Arhidiacon Nicusor Silviu Dascalu) si Asociatia non-profit Lacasuri Ortodoxe, al carei presedinte este Ing. Catalin Ion (prin Servicul specializat in productia de software la comanda, pagini web si servicii de gazduire web, NETCreator [https://www.netcreator.ro] , coordonat de Stud. Teo-Christian). Lucrarile la dezvoltarea acesteia au demarat in urma cu mai bine de un an, punand in aplicare rezultatele unei activitati de cercetare in domeniu, intreprinsa timp de peste 8 ani de zile, in cadrul Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Prezenta reprezentantilor din presa laica (oameni devotati ai literelor si informatiei, aflati deopotriva la zi de sarbatoare, sub ocrotirea aceleiasi mari sfinte) a fost una de exceptie. Conferinta pare sa fi fost, si din acest punct de vedere, o premiera. “Desi intalnirile presei cu reprezentantii Bisericii, in ultimul timp, nu doar in Romania ci si in intreaga lume, au la baza in mare parte senzationalul informatiei negative, uneori, in mod regretabil, chiar provocata sau inventata, intalnirea de astazi a fost un eveniment cu adevarat inedit, motivat de SENZATIONALUL INFORMATIEI POZITIVE. Toti cei prezenti s-au aratat extrem de interesati de noua lansare, de legatura mai putin obisnuita, dar evidenta in acest caz, intre stiinta si religie, discutia ajungand intr-un final sa aiba o alura de adevarata sueta. Ne-am simtit bine cu totii, discutiile depasind, ca durata, asteptarile noastre”, a declarat, in urma sedintei, Ec. Carmen-Ana, vicepresedinte al Asociatiei Lacasuri Ortodoxe, cu o imbietoare referire la micul “bufet suedez” pregatit cu grija de maicutele care vietuiesc in incinta Manastirii Sfantul Mare Mucenic Mina, a Centrului Eparhial – loc si ocazie cu care discutiile amicale s-au mai prelungit cu inca aproape o ora sau chiar mai mult, atat intre presa si clerici sau organizatori, cat si intre clericii din diferite Eparhii, amintind aici, in mod deosebit, prezenta unui grup de slujitori ai altarelor, condus de Preacucernicul Parinte Marian Ciocanel, paroh al Catedralei din Giurgiu, sosit “in vederea unui schimb de experienta in domeniu”, inca de la orele diminetii, din Episcopia Giurgiului.

“Totul s-a derulat impecabil si intr-o atmosfera plina de bucurie. Cu toate acestea, ne-am trezit cu totii ca s-a ajuns sa se lucreze de-a dreptul, atat in randul organizatorilor, cat si al presei si al clericilor, dar s-a lucrat cu mare placere. Puteti observa asta si din albumul de fotografii cu peste 50 de instantanee, pe care il punem la dispozitie in galeria media a articolului de fata. Au fost interventii, s-au luat notite de toate partile. S-au impartit, gratuit, carti cu autograf. Organizarea, modul de desfasurare a discutiilor, moderarea au fost impecabile. Sala a fost plina. Reuniunea a fost condusa de reprezentantul Preasfintitului Parinte Vincentiu la aceasta intrunire, Pr. Arhim. Vicar Rafail Mat, adevarat garant al prezentei si pastrarii duhului bun despre care vorbeam anterior, transmis prin binecuvantarea Episcopului locului. Moderatorul intrunirii si principalul organizator a fost Parintele Arhidiacon Nicusor Silviu Dascalu – reprezentant media al Episcopiei, iar printre cei prezenti care au luat cuvantul, s-au numarat, in ordinea interventiilor: Ing. Catalin Ion (presedinte Asociatia Lacasuri Ortodoxe), Preacucernicul Parinte Manuel Rusu, Consilier Cultural al Episcopiei, Domnisoara Raluca Georgiana Dumitrescu (Director coordonator GAL – Dunarea de Jos), Preacucernicul Parinte Ionut-Bogdan Stancu – Protopop al Protopopiatului Urziceni; Drd. Marius Bogatu, reprezentant PR FAO 2014 – Asociatia Lacasuri Ortodoxe si Teo-Christian Ion, coordonator Serviciul NETCreator, Asociatia Lacasuri Ortodoxe. Acestia au raspuns la intrebarile ziaristilor prezenti in numar mare la eveniment. Le multumesc, din calitatea de organizator, tuturor reprezentantilor mass-media si speram ca acest tip de eveniment sa se mai repete si cu alte ocazii”, a incheiat vicepresedintele Asociatiei Lacasuri Ortodoxe.

Pe langa lansarea noii retele web a Episcopiei, conferinta a marcat alte doua evenimente inedite, la fel de importante:

– “Prima finantare prin Axa IV Leader PNDR 2007-2013 din Romania” pentru o biserica-monument istoric, o performanta reusita prin eforturile deosebite ale Domnisoarei Raluca Georgiana Dumitrescu, in sprijinul edificiilor religioase ortodoxe din cadrul Episcopiei Sloboziei si Calarasilor, prin refacerea ctitoriei de la Hagiesti;

– Lansarea oficiala a Festivalului Filmul Anului Ortodox – FAO 2014, desfasurat in aceasta perioada in Episcopia Sloboziei si Calarasilor, intr-o prima editie “pilot” – proiectat in ideea “stimularii creatiei in domeniul cinematografic, pornind de la o tema religioasa”, conform specificatiilor reprezentantului PR FAO 2014, Drd. Marius Bogatu, prezent la eveniment.

In cadrul sedintei, un spot FULL HD promotional, destinat lansarii oficiale a Retelei Informationale Web a Episcopiei Sloboziei si Calarasilor, realizat dupa noile tehnici in domeniu (vezi galeria media a articolului de fata), de catre Serviciul specializat LiveCamera media PRODUCTION, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, in colaborare cu Sectorul Mass-Media al Episcopiei organizatoare, i-a incantat pe toti cei prezenti si a starnit aplauze prelungite, in eleganta, moderna si bine-dotata Sala Amfiteatru a Centrului Socio-Cultural “Episcopul Damaschin”, aflata in cadrul Centrului Eparhial al Episcopiei Sloboziei si Calarasilor. Au existat interventii live si interviuri (in direct), de peste 30 de minute, la posturi de radio, pana tarziu in noapte, cu fiecare dintre organizatorii acestui eveniment, pe posturile nationale. Au aparut imediat articole in presa laica din tara, iar presa internationala reflecta si ea deja, in aceasta dimineata, evenimentul si unicitatea proiectului. Spotul video si inregistrarea video integrala a conferintei vor fi redate, in urmatoarele ore si zile, in programul TV Lacasuri Ortodoxe, atat pe site-urile noii retele a Episcopiei (www.sf-esc.ro [https://www.sf-esc.ro] ) cat si in paginile agentiei nostre de stiri. Totodata, in urmatoarele ore, veti putea parcurge, in paginile agentiei noastre, discursurile-text sustinute de organizatori si de participantii la conferinta, dar si interviurile si discutiile libere cu reprezentantii din presa care au fost de fata, si carora, inca o data, le multumim, sperand ca am reusit sa le stam la dispozitie, la randul nostru, din calitatea de organizatori, cu informatii exclusive cu care sa iasa in intampinarea propiilor cititori.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.