PREMIERA Lansare | FAO 2014 – Festivalul “Filmul Anului Ortodox”

Cuvânt la conferința de presă de marți, 25 noiembrie 2014, desfășurată în sala „Amfiteatru” a Centrului Socio-Cultural „Episcopul Damaschin”, Episcopia Sloboziei și Călărașilor

Drd. Marius Bogatu,

Reprezentant PR – FAO 2014,

Asociația Lăcaşuri Ortodoxe®

Preasfinția Voastră,

Stimați colegi din presă şi oaspeți,

Preacuvioşi şi preacucernici părinți…

Asociația non-profit Lăcaşuri Ortodoxe şi Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor au lansat în aprilie, Festivalul de film scurt FAO 2014 – „Filmul Anului Ortodox” [https://www.fao2014.livecamera.ro] . Festivalul este un eveniment internațional care se adresează tuturor cetățenilor, atât din România cât şi din afara țării, indiferent de vârstă. Până la această oră, în concurs au fost înscrise 20 de filme, la diferite categorii. Filmele înscrise sunt producții recente, iar acestea trebuie să afirme valorile creştin-ortodoxe (istorie, tradiții, cultură şi religie) pentru anul în curs, conform temei sau temelor hotărâte de Patriarhia Română. Astfel, prezenta ediție a Festivalului Filmul Anului Ortodox – FAO 2014, are ca teme generale: Sfinții Martiri Brâncoveni sau Sfânta Spovedanie şi Sfânta Împărtăşanie. În plus, s-a stabilit şi o temă cu specific “local”, pe care, conform regulamentului de organizare, au avut dreptul să o sugereze organizatorii sau alți parteneri oficiali din Biserică. În cazul acestei ediții, tema locală a fost propusă de Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, fiind: “20 de ani de slujire arhierească în Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor”.

Înscrierile s-au făcut prin e-mail sau poştă, iar adresele sunt afişate pe site-ul oficial al Festivalului: www.fao2014.livecamera.ro [https://www.fao2014.livecamera.ro] .

Perioada de înscriere în concurs a filmelor se va încheia în data de 30 noiembrie 2014, la ora 24:00, perioada stabilită inițial fiind prelungită ulterior, la cererea creatorilor de film. Va urma un timp destinat acordării ultimelor voturi on-line, încheindu-se astfel, o perioadă îndelungată, care le-a fost destinată încă de la lansarea festivalului, din primăvara acestui an. Ultimul vot on-line va putea fi acordat în data de 10 decembrie 2014, ora 24:00. Tot în data de 10 decembrie, va fi acordat şi ultimul vot din partea partenerilor oficiali ai Festivalului FAO 2014: CineFan.ro [https://www.cinefan.ro] , Radio Metafora [https://www.radiometafora.ro/] , Live Camera Media PRODUCTION [https://www.livecamera.ro] , TV Lăcaşuri Ortodoxe [https://www.lacasuriortodoxe.ro] , Trustul Eveniment [https://www.evenimentsibiu.ro] , LO+Radio [https://www.loplusradio.com] , publicația Punctul.ro [https://www.punctul.ro] .

Din cate se poate vedea pe pagina web a Festivalului, fiecare dintre partenerii oficiali deține câte o pagină specială, pe care acesta votează filmele şi alcătuieşte un top al lor, după criteriile proprii. Topurile partenerilor pot fi văzute la această oră pe site. Este o cale în plus de a le mulțumi partenerilor noştri şi de a le da ocazia să aprecieze valoarea festivalului, aşa cum o măsoară aceştia. Astfel, edițiile viitoare vor putea ține cont de criteriile de notare ale partenerilor festivalului anterior. Cum spuneam, este o cale de a afla mai exact, ce se aşteaptă în viitor de la noi. În perioada imediat următoare, organizatorii vor stabili zilele exacte pentru desfăşurarea evenimentelor de final ale Festivalului “Filmul Anului Ortodox”, când vor avea loc proiecții de film – atât ale filmelor participante la concurs, cât şi ale celor extra-concurs, după caz, al căror număr total se ridică la 46. Sperăm ca proiecțiile, destinate mai ales publicului care nu a avut acces la Festival, pe Internet, să aibă loc simultan, în locațiile mai importante ale protopopiatelor. Cu ocazia proiecțiilor în sală, publicul va putea acorda votul său filmelor aflate în concurs, prin completarea unui formular, care va fi înmânat fiecărei persoane la intrarea în sală. Sperăm să stârnim interesul față de acest tip de lucrări. Tot în această perioadă, va avea loc şi jurizarea finală în sală şi înmânarea premiilor, probabil în jurul sărbătorii Naşterii Domnului. În zilele următoare, va fi stabilită şi o locație pentru evenimentul final, odată cu declararea zilei/zilelor Festivalului “Filmul Anului Ortodox” FAO 2014 – Slobozia. Vă vom ține la curent şi cu aceste amănunte. Din câte ştiți, există 8 categorii de film: artistic, documentar, clip muzical, animație, teatru-scenetă (filmat), conferință, telefon mobil, teatru de păpuşi sau umbre. Cele 46 de filme pot fi găsite şi consultate pe adresa oficială a Festivalului: fao2014.livecamera.ro.

Având în vedere numărul foarte mare de filme înscrise în concurs şi faptul că este un Festival unic, care invită la CREAȚIE după o anumită temă, organizatorii au luat hotărârea ca ediția din acest an să fie declarată una „pilot”, chiar dacă va respecta întrutotul o ediție obişnuită. Am stabilit acest lucru, pentru ca prima ediție, cea din 2015, să includă mai multe servicii speciale, de care să dispună participanții, pentru stimularea şi consilierea lor, în realizarea filmelor. Începând cu prima ediție oficială FAO 2015, sperăm ca Festivalul nostru să devină ceva unic în lumea cinematografiei. Este nevoie ca producția de materiale sănătoase, din punct de vedere moral şi cultural, să fie stimulată. Până la apariția unor fonduri mai consistente, vom încerca, prin propriile noastre puteri, cu ajutor de la Dumnezeu, să dezvoltăm o linie, care să atragă producătorii de film spre acest domeniu. Nu ştim cât de tare vom reuşi, şi mai ales la ce nivel, dar am descoperit că cel mai important lucru este să nu stai cu mâna întinsă, ci să te apuci de treabă, mai ales într-o perioadă de criză. Principiul „dai voință, iei putere”, de care credința în Dumnezeu ne asigură, trebuie să funcționeze şi aici. Sunt prea multe programe rămase doar vise, care nu se pot realiza, doar fiindcă nimeni nu îşi asumă acest curaj şi această jertfă, şi se preferă să se alerge cu o aceeaşi energie, după fonduri. Bineînțeles, cum nu toți au acces la aceste fonduri, proiectele ajung să rămână simple vise. Noi vrem să facem ca visele să devină realitate. Este de datoria noastră.

Mulțumim încă o dată partenerilor oficiali amintiți mai înainte, care s-au alăturat din tot sufletul acțiunii noastre ambițioase: CineFan.ro [https://www.cinefan.ro] , Radio Metafora [https://www.radiometafora.ro/] , LiveCamera media PRODUCTION [https://www.livecamera.ro] , TV Lăcaşuri Ortodoxe [https://www.lacasuriortodoxe.ro] , Trustul Eveniment [https://www.evenimentsibiu.ro] , LO+Radio [https://www.loplusradio.com] , Punctul.ro [https://www.punctul.ro] şi… vă mulțumim şi dumneavoastră.

În legătură cu partenerii, avem şi o veste îmbucurătoare, mai nou: Trustul Eveniment [https://www.evenimentsibiu.ro] a hotărât să acorde şi el un premiu propriu, unuia dintre filmele cele mai apreciate în cadrul companiei. Pentru aceasta, în această perioadă, Trustul Eveniment, prin căile media de care dispune (tv, radio şi presă scrisă) [https://www.evenimentsibiu.ro] , va încerca să prezinte materialele din competiție, publicului larg. Astfel, filmele pe care acum le vedeți pe site-ul oficial al competiției FAO 2014, vor fi vizionate şi prin cablu, pe postul de televiziune Eveniment TV, cel puțin în partea centrală a țării, acolo unde toate transmisiunile video în direct, efectuate de Serviciul LiveCamera media PRODUCTION, al Agenției de ştiri Lăcaşuri Ortodoxe, sunt urmărite de fiecare dată. Sperăm ca, în viitorul apropiat, de acest lucru să se bucure şi Slobozia. Vă invităm să fiți alături de noi, în acest vis ambițios – un festival al CREAȚIEI de film – care, în mod sigur, cu ajutorul Lui Dumnezeu, devine deja realitate.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.