Biserica si Internet, real si virtual – Ing. Catalin Ion (LANSARE de carte)

Cuvânt la conferința de presă de marți, 25 noiembrie 2014, desfășurată în sala „Amfiteatru” a Centrului Socio-Cultural „Episcopul Damaschin”, Episcopia Sloboziei și Călărașilor

Pr. Manuel Rusu,

Consilier cultural,

Episcopia Sloboziei și Călărașilor

Onorați participanți,

Spre deosebire de broșura pe care o aveți la dispoziție în mapele de prezentare, această carte nu merge exclusiv pe prezentarea site-ului și rețelei informaționale a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, ci este mai degrabă, aș zice eu, un ghid, pentru cei care doresc să aibă în administrare un site bisericesc sau pentru cei care vor să creeze un site, o formă de prezentare a activității – fie parohiale, fie pentru protopopiate, episcopii și, de ce nu, știri preluate din patriarhie.

Autor este chiar dl. ing. Cătălin Ion, membru fondator și președinte al Asociației non-profit Lăcașuri Ortodoxe, se numește “Biserică și Internet, real și virtual. Mănăstiri și Biserici”. Este tipărită la Editura Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, al cărei director sunt și vine, în primul rând, să folosească preoților ca un instrument, pentru a evita ceea ce este redundant atunci când folosim anumite informații asupra paginilor, site-urilor, foilor parohiale și așa mai departe.

Alături de un editorial, care vorbește despre o aparentă discrepanță între virtual și real – și vă las pe dumneavoastră să-l descoperiți – este un ghid și se adresează aproape exclusiv profesioniștilor. Dar, ceea ce am reușit să înțeleg din această carte, lucrând la ea – și vă invit și pe domniile voastre să faceți acest lucru, vă asigur că nu veți avea de pierdut dacă îi veți parcurge aceste pagini – este mesajul, și anume că Internetul nu este un scop în sine, ci este un instrument. Atunci când navigăm pe Internet, și bineînțeles recunoaștem și rolul pozitiv, mai ales în materie de informare și formare a Internetului, ne gândim, în primul rând la acel discernământ pe care trebuie să-l dezvoltăm cu toții. Nu suntem pentru o cenzură a Internetului, Doamne ferește, și nici a presei, ci mai degrabă milităm pentru o autocenzură, dată, în primul rând, de bunul simț. Adică, să știm să facem diferența între știrile cu adevărat importante și cele care sunt în plus, care nu aduc niciun plus pentru informarea noastră, nu neapărat spirituală dar și culturală.

Fac apel – nu este în această carte, dar cred că se potrivește foarte bine cu contextul de astăzi – la imaginea aceea a unora dintre Mănăstirile Ortodoxe din Moldova, care, pe exteriorul bisericii, de obicei în pridvor, îi au pictați pe Platon și Aristotel – Platon, întotdeauna arătând cu mâna spre cer, iar Aristotel, arătând cu mâna spre pământ. În felul acesta, cred că prin extensie, putem să aplicăm această paradigmă la felul în care trebuie să interpretăm și noi informațiile care ne vin de pe Internet. Un creștin nu trebuie să fie tot timpul, cu ochii spre cer, arătând întocmai ca Platon, ci trebuie și acolo, cu ochii ațintiți spre mântuire, spre desăvârșire, dar, în primul rând trebuie să fie adânc ancorat în realitate, adică să fie cu picioarele pe pământ. Cred că acesta este modul în care trebuie să ne mișcăm noi, în realitatea aceasta virtuală, pe care nu trebuie să o subestimăm, după cum s-a văzut, raportându-ne la ultimele evenimente din ultimul timp. Este foarte important să știm, și site-ul episcopiei va conține acest lucru, ce se întâmplă în lume. Este foarte important să știm că, de exemplu, creștinii din Siria sunt prigoniți și chiar uciși, supuși unor acte de-a dreptul abominabile, puțini știu acest lucru, este important să știm că în Irak au loc aceste revolte sângeroase – nu intru în detalii – și nu este important să știm că cineva și-a făcut implant de păr, sau orice altceva. Trebuie să învățăm să discernem, așa cum spuneam, între ceea ce este de folos, ceea ce este util, și ceea ce este chiar distrugător pentru formarea noastră.

Formă – versus conținut: dl. inginer le susține și le promovează pe amândouă. Fără îndoială, cel mai important este conținutul unui site. Informațiile de acolo trebuie să aibă substanță, dar, așa cum se întâmplă în acuala societate, în acualul context la care trebuie să ne articulăm și noi, trebuie să privim și la forma de prezentare. Întotdeauna ambalajul este cel care vinde marfa, ca sa spunem așa.

Vă mulțumesc pentru atenție și încă o dată, vă fac invitația aceasta, de a parcurge paginile acestei cărți.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.