INOVATIE SI NECESITATE: reteaua informationala a Episcopiei Sloboziei si Calarasilor

Cuvânt la conferința de presă de marți, 25 noiembrie 2014, desfășurată în sala „Amfiteatru” a Centrului Socio-Cultural „Episcopul Damaschin”, Episcopia Sloboziei și Călărașilor

Ing. Cătălin Ion,

Președintele Asociației Lăcașuri Ortodoxe®

Preasfinția Voastră,

Stimați colegi din presă și oaspeți,

Preacuvioși și preacucernici părinți…

Evenimentul de astăzi este unul foarte important, reflectând o activitate desfășurată pe perioada mai multor ani de zile. Voi încerca să mă refer mai puțin la rețeaua în sine, pe care o găsiți prezentată în amănunt în broșura care v-a fost oferită, editată de Editura Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, și mai mult la ideea și necesitatea realizării unei astfel de rețele, la istoria care a pornit de la o stare de fapt remarcată odată și care continuă să mai existe și astăzi pe Internet, respectiv pe Internetul ortodox. Din câte deja se știe, orice rețea organizatorică are un sediu central, administrativ și decizional, și mai multe componente active în teritoriu. Aceasta se întâmplă, spre exemplu, în cazul unei prefecturi, a unor asociații cu filiale în întreaga țară și în străinătate, acesta este și cazul Bisericii Ortodoxe Române sau a unei Episcopii. Acesta a fost și cazul Episcopiei Sloboziei și Călărașilor. Prin urmare, prezența pe Internet a unei astfel de organizații cu filiale în teritoriu ridică unele probleme. Ea presupune o prezență simultană: a informației generale, emisă de sediul central, și a informației secundare, la nivel local, emisă de sucursalele din teritoriu. Agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe, aparținând Asociației non-profit cu acelasi nume, și eu, personal, ne-am preocupat de peste 8 ani de zile, de această problemă și am încercat să îi găsim o rezolvare practică.

Așa s-a ajuns ca, în urmă cu aproximativ un an de zile, dată fiind deschiderea enormă din partea Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, cu binecuvântarea și susținerea Preasfințitului Părinte Vincentiu și cu participarea excepțională a Sectorului Mass-

Media, în mod special prin implicarea Părintelui Arhidiacon Nicușor Silviu Dascălu, care s-a întâmplat să studieze în domeniu și să aibă cunoștințele necesare, am demarat discuțiile pe această temă, realizând o schiță de proiect, care a fost aprobată într-una dintre ședințele permanenței eparhiale. De ce era necesară o astfel de rețea? Prima încercare de realizare a unei rețele a început imediat dupa 25 decembrie 2006, pe timpul vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, când Agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe a devenit activă pe Internet, oferind informație. Voiam să știm că suntem și citiți, deci că avem cui să scriem, așa încât, în paralel, am început să formăm un grup de abonați, într-o perioadă în care Internetul era abia la începuturile sale, în țară. Grupul, înființat pe platforma Yahoo, unde publicam la început și informația, a crescut, ajungând să fie cel mai mare grup ortodox din lume, cu peste 13.000 de abonați. Prima TV Piatra Neamț a realizat, în 2008, o emisiune de aproape o oră pe această temă. Aveam nevoie de mai multă informație. Am alcătuit o baza de date cu toate episcopiile, protopopiatele și bisericile existente atunci pe Internet, în ideea colectării de informație, dar am observat că acestea erau descurajate să publice, din cauza traficului mic de vizitatori pe care îl înregistrau. În 2007, nu exista o altă agenție de știri religioasă ortodoxă. Am găsit destul de rapid o cale de a le încuraja: colectam informația, trasformându-ne într-un centru care făcea trimitere directă – prin bannere mari cu link – către site-urile în cauză. Radio Romania Actualități a realizat o emisiune de 30 de minute, tot în 2008, pe tema noastră. Rezultatul a început să se vadă, site-urile episcopiilor și ale bisericilor fiind up-datate mult mai des, odată ce înregsitrau o creștere de vizitatori (în unele cazuri de zeci sau chiar de sute de ori), prin trimiterile pe care le făceam spre ele. Cu toate acestea, deși sistemul părea unul viabil, la acea dată și în acea situație, totuși, odată cu extinderea rețelei de Internet, situația s-a schimbat, în câțiva ani. Sistemul avea unele neajunsuri, specificate și în broșura publicată de Episcopia Sloboziei și Călărașilor, în care sunt explicate funcțiile și principiile rețelei web informaționale pe care o lansăm astăzi. Amintesc câteva:

duplicarea conținutului prin COPY-PASTE,volum mare de muncă,influența negativă pe motoarele de căutare, prin faptul că articolul copiat ocupa o poziție superioară articolului original, site-ul central fiind mai vizitat, și altele. Am estimat că se va ajunge din nou la punctul din care plecasem: la descurajarea adminstratorilor de site-uri. Era evident că un astfel de sistem de centralizare și cumulare de date, practic prin copiere, nu era unul potrivit pentru o rețea funcțională.

Am fost forțați să cercetăm și să aplicăm o a doua variantă, existentă și azi pe Internet: rețeaua tip PLATFORMĂ DE BLOGURI. Astfel, în urmă cu 4 ani, Agenția noastră a început să alcătuiască o hartă cu toate bisericile și mănăstirile existente în Biserica Ortodoxă Română, care să și trimită spre cele care aveau un site web. Concomitent cu aceasta, ne-am hotărât să găzduim chiar pe propriile nostre servere, blogurile celor care nu aveau un site, dar și-ar fi dorit unul, încercând să transformăm site-ul agenției într-o platformă, cu un sistem facil de publicare. I-am stimulat, într-un fel, pe preoți si mireni să dezvolte pagini web pentru biserica lor. Chiar dacă acest sistem este foarte folosit astăzi (este și cazul Facebook-ului) – și este aplicat de unele episcopii din țara și străinătate, totuși, nu este nici el un sistem viabil. Principalul dezavantaj este acela că se trece de la site, la blog, rezultând multe neajunsuri importante (le gasiti, toate, în cartea “Biserică și internet, real și virtual”, semnată de mine, publicată de Editura Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, lansată și ea astăzi): identificare greoaie pe Google – adresa web fiind una de subdomeniu, chiar dacă se face o redirecționare a unui domeniu spre subdomeniu; platforma centrală este promovată de componentele ei, dar componentele rămân, fiecare, pierdute într-o mare de bloguri. Într-o astfel de rețea, blogurile, adică exact elementele active, întăresc rețeaua, dar rămân pierdute într-un spațiu haotic.

Deci, ca și în primul caz, copy-paste, și în cazul unei platforme de bloguri, se ajungea la descurajarea adminstratorilor de siteuri. Prin urmare, așa am ajuns la cel de-al treilea pas: INOVAREA. Am hotărât înființarea unui serviciu specializat, în cadrul Agenției Lăcașuri Ortodoxe, care să se ocupe de realizarea de software, site-uri și servicii web, numit NETCreator. Cu participarea deschisă, binecuvântarea și interesul deosebit demonstrat de Întâistătătorul acestei Eparhii, Preasfințitul Părinte Vincentiu, și cu colaborarea extraordinară a Sectorului Mass-Media al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, prin Arhidiacon Nicușor Silviu Dascălu, am reușit să găsim soluția optimă pentru înlăturarea acestor neajunsuri. Acest nou tip de rețea nu mai există la această oră pe Internet, nici în țara și nici în străinătate, și reprezintă un cumul de funcții și de principii care încearcă să lege cât mai strâns elementele unei rețele. În broșura publicată pe această temă, destinată prezentării rețelei, aminteam: “Structura, realizată pentru Episcopia Sloboziei și Călărașilor, scoate în prim plan componentele active ale rețelei, din teritoriu, iar administrația generală (episcopia) se menține în plan secundar, dar prin aceasta, poate puțin paradoxal, ea este susținută și promovată de toate componentele sale active (site-urile protopopiatelor, bisericilor și mănăstirilor).” Deci, informația provenită de la o biserică sau mănăstire, nu mai este confiscată de episcopie (cum se întâmpla în celelalte două cazuri), ci Episcopia doar o sesizează și trimite spre ea. Site-ul central îndrumă vizitatorul, cititorul, direct spre sursă, iar sursa este astfel stimulată să scrie. Practic, site-ul episcopiei face, în această rețea, exact ceea ce face motorul de căutare Google, cu site-urile spre care trimite. Nu se pune problema ca acestea să fie dezavantajate, ci chiar au un mare avantaj prin asta, Google promovându-le puternic. Cine nu își dorește să apară pe Google? Deci, cine nu și-ar dori, astăzi, să apară în Rețeaua Episcopiei Sloboziei și Călărașilor? Acesta este rezultatul lucrării lansate astăzi și așa poate fi el cel mai bine exprimat.

Modelul este nou pentru spațiul laic, dar are la baza un model vechi de peste 2000 de ani: modelul hristologic, prin care Episcopia se face pe sine slujitorul tuturor, după cum Hristos a devenit slujitorul tuturor, aflându-Se, însă, în centrul tuturor. Pentru aceasta, serviciul nou creat NETCreator a realizat mai multe programe informatice și unelte specifice, adaptate rețelei. Până la această oră, întrucât va trebui sa existe multe adăugiri în viitor, rețeaua dispune de funcții precum:

rețea RSS;hartă centrală interactivă, informațională, pe care informațiile apar în mod automat, fără refresh, în momentul în care o parohie din rețea le postează, sau un protopopiat sau chiar episcopia;trimiteri directe;bază de date comună cu toate locatiile (aproximativ 1000);motor propriu de căutare Google, destinat strict rețelei;toolbar, care trimite spre elementele rețelei;sistem de avertizare automată, prin care administratorul site-ului central al rețelei, respectiv Centrul Eparhial, poate publica un anunț instantaneu si simultan pe toate site-urile rețelei, fără a apela la administratorii acestora… și altele . Până acum, rețeaua propriu-zisă (creierul central: www.sf-esc.ro [https://www.sf-esc.ro] ) cuprinde peste 50.000 de fișiere, cu programe informatice în PHP și JavaScript, o bază de date valoroasă, cu absolut toate locațiile, introduse manual timp de mai multe luni de zile (iar la aceasta, trebuie să menționăm, ne-a ajutat foarte mult lansarea, exact în acest timp, a Monografiilor deosebite realizate la Editura Episcopiei Sloboziei și Călărașilor), sisteme GPS și… peste 15.000 de ore de lucru efectiv. Astăzi, toate site-urile web ale bisericilor și mănăstirilor din Eparhie, care existau, cândva, rătăcite în spațiul web pe Internet, fiecare pe cont propriu, sunt legate în cadrul acestei rețele, fără a se urmări în vreun fel uniformizarea lor. Acestor funcții, trebuie să li se adauge și altele în viitor. Acum, rețeaua web este centrată pe informația din teritoriu. Este foarte posibil ca, într-un viitor apropiat, cu ajutorul lui Dumnezeu, locul central al rețelei să fie luat de Hristos, de partea de catehizare efectivă. Încă cercetăm asta și sperăm să reușim, odată ce vorbim despre o structură ortodoxă. La aceasta lucrăm și aceasta studiem în prezent, cu toții. În ceea ce mă privește, și în numele programatorilor din cadrul Serviciului specializat NETCreator, vreau să mulțumesc în mod deosebit Preasfințitului Părinte Vincențiu, pentru interesul, deschiderea, sprijinul și binecuvântarea acordate, pe care le-am simțit ca factor puternic de potențare în realizarea acestei lucrări; mulțumesc, de asemenea, în mod deosebit colaboratorilor noștri, Părintelui Arhidiacon Silviu Nicușor Dascălu, cu care am lucrat, ca și când am fi fost în același birou; le mulțumesc tuturor reprezentanților acestei Episcopii, pentru deschiderea demonstrată față de implementarea unor atât de avansate tehnici de programare, în slujba Bisericii Ortodoxe.

Cu siguranță, am fi putut implementa un sistem asemănător și l-am fi putut studia și pe seama altor organizații, desigur laice, însă exact pe aceasta am mizat atunci când am ales Biserica: este de datoria noastră să punem în slujba lui Dumnezeu, în primul rând, tot ceea ce primim de la Dumnezeu. Și, în plus, o astfel de lucrare, pentru a ajunge la rezultatele scontate, sau poate mai mari decât atât, presupunea ajutor de la Dumnezeu, iar acest ajutor nicăieri nu este mai ușor de câștigat, decât în Biserică.

De multe ori, vedem întruniri diverse pe tema știință și religie, dezbateri de ore și zile întregi, consumuri de fonduri enorme și… într-un final, pare să se ajungă, invariabil, la nimic altceva decât la observația că religia și știința sunt antagonice. Acest proiect demonstrează că, atât religia, cât și știința, pot fi deopotrivă în slujba lui Dumnezeu, și că amândouă depind de Dumnezeu. Iar în ce privește aportul nostru ca oameni, îmi vin în minte conferințe și invitații de tot felul care formulează și repetă fel de fel de avertismente pe tema unor așa-zise efecte, pe care televiziunea le-ar avea, chipurile, asupra minții umane. Acum, văzând acest proiect și lucrând o atât de lungă perioadă de timp la el – atât eu, dar cred că și colaboratorii și partenerii noștri simt asta – pot spune că ar trebui să avem, în primul rând, în cap, permanent… nu atât efectele pe care le-ar avea televiziunea asupra minții umane, cât… efectele pe care le poate avea mintea umană, asupra televiziunii. Căci, nu televizorul sau internetul sunt de vină, atunci când ne trezim că urmărim ceva ce nu ne convine, ci noi, oamenii suntem de vină, pentru modul în care am ajuns să utilizăm acest televizor. Sperăm ca această rețea să vă demonstreze pe deplin acest lucru și să vă bucure.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.