PERSPECTIVE pentru reteaua web a Episcopiei Sloboziei si Calarasilor

Cuvânt la conferința de presă de marți, 25 noiembrie 2014, desfășurată în sala „Amfiteatru” a Centrului Socio-Cultural „Episcopul Damaschin”, Episcopia Sloboziei și Călărașilor

Teo-Christian Ion,

Responsabil de proiect,

Serviciul specializat NETCreator,

Asociația Lăcașuri Ortodoxe®

Preasfinția Voastră,

Stimați colegi din presă și oaspeți,

Preacuvioși și preacucernici părinți…

Până în prezent, rețeaua propriu-zisă (creierul central: www.sf-esc.ro [https://www.sf-esc.ro] ) cuprinde peste 50.000 de fișiere, programe informatice realizate în limbajele de programare PHP, JavaScript, o bază de date imensă, cu absolut toate locațiile. Astăzi, toate site-urile web ale bisericilor și mănăstirilor din Eparhie, care existau undeva în spațiul web, pe cont propriu, sunt legate în cadrul acestei rețele. Pentru includerea site-urilor existente în rețea, uneori, a fost nevoie de realizarea unor software-uri speciale, în vederea adaptării și sincronizării acestora. Concomitent cu includerea site-urilor deja existente în rețea, am urmărit și mutarea acestora, de pe serverele vechi, de multe ori incapabile să susțină un site obișnuit actualizat des, pe serverele NETCreator, cu prețuri mult mai reduse. Pentru ca prețurile să fie minime, Serviciul NETCreator, pe care l-am creat și care acum pune la dispoziție și servicii de găzduire web, a fost nevoit să încheie un contract, cu o firmă cu sediul în Florida, SUA, care să dețină mai multe centre de date în lume, pentru o accesare rapidă, indiferent de poziția geografică. Astfel, prin acest contract, NETCreator a devenit dealer al acestei firme în România. Pentru cazul rețelei Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, s-a renunțat total la adaosurile comerciale și, astfel, conform statutului asociației noastre, am putut ajuta bisericile, astfel încât prețul găzduirii să fie cu mult redus, practic neînsemnat, pentru resurse (memorii, trafic) incomparabil mai mari.

În plus, pentru reducerea fondurilor cheltuite, unele parohii misionare au găsit susținere din partea altor parohii cu posibilități mai mari de întreținere, care le-au oferit găzduire în comun pe propriul lor server. În același timp, s-au efectuat site-uri pentru alte biserici și mănăstiri care, inițial, nu aveau site web. Această activitate este primordială și va continua, cu ajutorul lui Dumnezeu, în perioada următoare, intenționându-se ca fiecare parohie să aibă propriul său site și să participe, prin informația proprie, la valoarea rețelei Episcopiei Sloboziei și Călărașilor. Astăzi, în rețea sunt incluse câteva zeci de site-uri. Rezultatele înregistrate, din momentul în care am început lucrul la rețea și până astăzi, sunt extrem de îmbucurătoare:

numărul de vizitatori a crescut de 180 de ori;numărul accesărilor a crescut, de la 1.000 de accesări pe zi, maximă înregistrată înainte de implementarea rețelei, la 180.000 de accesări pe zi, maximă înregistrată după implementarea rețelei.poziția siteu-lui în lume, conform topului oficial al site-urilor pe Internet, ALEXA, a crescut cu 7.566.106 locuri, de la locul 8.514.880, înainte de implementarea rețelei, la 948.774, după implementarea rețelei;majoritatea vizitatorilor sunt din România (44%), urmați de SUA (13%), Rusia 3%, Germania, Austria și altele. După cum spuneam, funcțiilor deja existente în prezent li se vor adăuga și altele, acum Rețeaua web fiind centrată pe informația din teritoriu. Intenționăm ca, într-un viitor apropiat, locul central al rețelei să fie preluat de Hristos, de partea de catehizare. La aceasta lucrăm cu toții, în prezent. Până atunci, însă, deja se apropie lansarea unui serviciu din nou unic, și anume “Revista electronică automatizată a Rețelei web a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor”. Pe scurt, este vorba despre realizarea unui format automat, bun de printare, de tipar, cu informațiile postate (atenție!) pe întreaga rețea a Episcopiei (de pe site-urile bisericilor, mănăstirilor, protopopiatelor și episcopiei), fără a mai fi nevoie de tehnoredactare ulterioară. Serviciul NETCreator, al Agenției de știri Lăcașuri Ortodoxe, a realizat un program informatic unic, prin care, datele din site-uri sunt preluate automat și postate într-un format stabilit pentru revistă, direct așezate în pagini, cu tot ceea ce presupune realizarea unei reviste, în formatul bun de tipar, pe care îl știm cu toții. De fapt, pentru formatul definitiv, nu mai este nevoie decât de o simplă și banală verificare vizuală – pentru eventuale reglaje fine, care țin de alegerea umană, de gusturi și aprecieri subiective – acțiune care va dura maximum… 5 minute. Știm cu toții, că, altfel, tehnoredactarea acestor știri, ordonarea lor în cadrul unei reviste tocmai bune de tipărit, ar fi durat, fără acest program, chiar zile. Sperăm să fie aplicat și deja folosit din următoarea lună, în prezent, aflându-se într-o etapă de verificare, Beta.

Un următor pas, la care deja se lucrează, de asemenea, de luni de zile, ca și în cazul software-ului de realizare automată a revistei tipărite, și care trebuie urgentat, este acela al realizării unui sistem CMS propriu (un sistem propriu de management de conținut) pe care administratorii site-urilor din rețea să îl folosească, mai optim și mai facil, în locul CMS-urilor care astăzi există pe piața internațională și pe care toți le folosim (wordpress, joomla, drupal etc). Trebuie urgentată realizarea acestuia, ne dorim ca numărul site-urilor care sunt incluse la data implementării CMS-ului în rețea să nu fie unul prea mare, urmărind ca toate siteu-rile rețelei să îl folosească. CMS-ul NETCreator va fi inovator și va însemna un ajutor enorm pentru toți cei ce au site-uri pe Internet, în întreaga lume. Pe scurt, site-urile care îl vor folosi nu vor mai avea nevoie de resurse mari, atunci când sunt foarte vizitate, întrucât CMS-ul NETCreator va apela la bazele de date, de mult mai puține ori, decât unul obișnuit astăzi. Vor fi evitate costurile mari cu găzduirea web, blocajele etc.

Totul se va traduce în economie de fonduri și manipulare extrem de ușoară. În prezent, el este aproape funcțional, gata de implementat, a fost anunțat în rețeaua internațională a producătorilor de software-uri, îl așteaptă și ei, dar încercăm să îi mai adăugăm și un sistem suplimentar de dialogare cu utilizatorul. El va fi distribuit pe Internet, în întreaga lume, dar va fi oferit gratuit, prin programele Asociației non-profit Lăcașuri Ortodoxe, Bisericii Ortodoxe. În ce privește implementarea sa în cazul Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, acest sistem nou va aduce atât câștiguri și economii însemnate financiar pe partea de găzduire web, cât și o manipulare mult mai ușoară din partea preoților administratori de site-uri, care nu vor mai avea nevoie de tutoriale – ghiduri de utilizare. Tot ca proiect de viitor, urmărim realizarea unei hărți a tuturor bisericilor și mănăstirilor din episcopie, prin accesarea automată a bazelor de date pe care deja le avem. La această oră, harta existentă este una informațională, în ea apărând doar parohiile și mănăstirile care au ceva nou de raportat. Harta bisericilor și mănăstirilor va extrage, din aceeași bază de date, și va puncta automat, toate locațiile care îi pot interesa pe vizitatorii rețelei Episcopiei. Aceasta va întări și mai mult rețeaua și o va uni, urmând să fie amplasată pe toate site-urile din rețea. Tot ca urgență, avem în vedere realizarea unor variante de site, optimizate pentru telefoanele mobile, Android, Iphone. Din câte se știe, practic, aceasta ne obligă să realizăm câte un site web suplimentar pentru fiecare biserică. Este o procedura laborioasă și presupune ceva timp, dar sperăm ca, odată ce ajungem la zi cu cele deja construite, să mergem în paralel cu ambele versiuni, pentru site-urile viitoare. Se va încerca, de asemenea, dezvoltarea unui radio on-line al Episcopiei și a televiziunii deja existente, în prezent limitată la transmisiuni live și la reluarea unor înregistrări mai importante. Sperăm ca și acestea să lege mai tare și să sporească valoarea rețelei, prin acest… alt mod de prezentare a informației. Dezvoltarea acestor servicii va fi de durată, și va lua în calcul și parteneriatele pe care deja le avem cu alți reprezentanți din media, pentru distribuirea informației prin cablu, așa cum procedăm cu Trustul Eveniment, cu care colaborăm foarte bine.

Probabil, din luna ianuarie 2015, va demara realizarea unui Calendar Ortodox – Sinaxar dezvoltat, care urmează să fie și el prezent pe site-urile rețelei, acolo unde astăzi observați un loc special pregătit, gol. Realizarea acestui calendar nu va fi una prea ușoară, fiindcă dorim, de asemenea, să venim cu ceva nou. Încă se studiază mai multe variante și metode de afișare, au loc discuții cu preoții din conducerea Episcopiei, și probabil vor fi împrumutate elemente din programul Cartea Sfinților, care a fost pentru mai mulți ani de zile prezent pe site-ul Agenției de știri Lăcașuri Ortodoxe, îndrăgit de vizitatori. El a avut succes, fiind preluat din 2009-2010, de televizuni precum Prima TV Suceava, prin cablu, și de alte platforme și site-uri. Calendarul va consolida rețeaua și o va face cunoscută, promovând-o pe întregul Internet. El va funcționa prin realizarea unui software inteligent, de către serviciul NETCreator, și va fi adaptat specificului Eparhiei (sărbători și sfinți locali etc), în colaborare cu departamentele Episcopiei. În prezent, nu există un astfel de calendar-sinaxar. De asemenea, avem în vedere o variantă de accesare a Bibliei acceptate de Biserica Ortodoxă. Știm că astăzi, pe Internet, circulă tot felul de variante nesigure ale Bibliei, iar această siguranță este un element extrem de important și de strict, în cazul Bisericii. Ne dorim ca varianta realizată de noi, împreună cu Episcopia Sloboziei și Călărașilor, să fie prevăzută, din punct de vedere tehnic, cu funcții foarte puternice, speciale, care să încânte vizitatorul și mai ales să fie utile. În prezent, se lucrează la strângerea argumentelor și identificarea funcțiilor care să fie aplicate.

Digitalizarea manuscriselor și a icoanelor valoroase, care riscă să fie supuse degradării firești, odată cu trecerea timpului, și alcătuirea unei biblioteci virtuale de valoare – inclusiv indexarea relicvelor bisericești și cartografierea lor, reprezintă, de asemenea, un punct, care astăzi este studiat și care are deja multe puncte pozitive în susținerea lui. Cartografierea este deja în lucru. Programul este laborios și minuțios. Va dura mai mult și poate implica unele fonduri. Se au în vedere deja programe similare dezvoltate de Vatican sau Muntele Athos. Împreună cu alte câteva module și programe informatice – cu aplicații și sfaturi practice și de slujire pentru călugări, preoți și mireni – împreună cu realizarea de pagini destinate programelor copiilor și tinerilor, dar și cu dezvoltarea unor sisteme virtuale de magazin, în folosul bisericilor și mănăstirilor din Biserica Ortodoxă Română, respectiv Episcopia Sloboziei și Călărașilor, serviciul specializat NETCreator, al Agenției de știri Lăcașuri Ortodoxe, speră să dezvolte, în colaborare cu Episcopia Sloboziei și Călărașilor, un mediu cu adevărat sigur, pentru navigarea pe Internet, pentru toate categoriile de vârstă, în cadrul rețelei proprii. Pentru aceasta, avem în vedere, permanent, extinderea a ceea ce, astăzi se numește – tot în cadrul rețelei – Motor de Căutare.

Vă invităm să ne fiți aproape, cu fiecare nouă ocazie și nouă lansare importantă, dorindu-vă și dorindu-ne, nimic altceva, decât să deveniți vizitatori fideli și mulțumiți ai rețelei noastre. Noi suntem aici și, cu ajutorul lui Dumnezeu, lucrăm. Este o inovație care vă este destinată și o facem, atât Agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe, cât și Episcopia Sloboziei și Călărașilor, cu toată dedicația și din tot sufletul.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.