Grupul de lucru al Comisiei mixte pentru dialog intre Biserica Ortodoxă și Bisericile Ortodoxe Orientale s-a intrunit, in perioada 24-25 noiembrie 2014, în Atena, Grecia (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).
In urma intrunirii, a fost emis un comunicat, in care se aminteste ca “grupul de lucru a analizat realizările de pana acum, ale Comisiei mixte, reunind cele două familii ale Bisericilor Ortodoxe, pe baza înțelegerii comune a credinței apostolice”.
“Co-președintele acestui grup, Mitropolitul Emmanuel al Franței, în discursul său de deschidere, a subliniat prioritatea foarte mare acordata de Biserica Ortodoxă, dialogului teologic oficial cu Bisericile Ortodoxe Orientale”.
El a cerut o evaluare sistematică a tuturor criticilor teologice cu privire la propunerile Comisiei comune, si o argumentare teologica împotriva tuturor prejudecăților și argumentelor polemice. Acesta a subliniat că unitatea Bisericii este o dogmă importantă a credinței și, prin urmare, activitatea Comisiei, indreptata spre unitate, este de importanță doctrinară fundamentală. El a sugerat întâlniri periodice ale Primatilor acestor Biserici, schimburi intre profesori, întâlniri intre călugări, si alte forme posibile de cooperare a Bisericilor, la nivel regional și de diaspora. Utilizarea mass-mediei electronice in cadrul eforturilor pentru unitate, a fost sustinuta puternic, de asemenea, de Mitropolitul Emmanuel.
Grupul de lucru a formulat cateva propuneri, recomandări și preocupări.
1. continuarea dialogului, cu toata seriozitatea, pentru o întâlnire oficială completa a Comisiei, intr-un viitor apropiat.
2. grupul a recunoscut că unele Biserici au ridicat probleme serioase, care necesită clarificări suplimentare. De asemenea, au fost propuse unele soluții la aceste probleme, dar ele trebuie să fie comunicate în mod eficient clerului, călugărilor, școlilor de teologie, de ambele părți, pentru a se ajunge la un consens.
Grupul de lucru și-a exprimat profunda îngrijorare față de situația Bisericilor din Orientul Mijlociu. Acesta a făcut apel la comunitatea internațională și la toti cei implicați, pentru eliberarea celor doi episcopi răpiți, Mitropolitul Mor Gregorios Youhanna Ibrahim și Mitropolitul Boulos Yasigi (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Grupul a constatat ca situația de astazi a Creștinismului necesită urgent unitatea ortodoxă și promovarea unui dialog interconfesional sănătos.
S-a observat că trei Biserici locale din familia ortodoxă (Alexandria, Antiohia și România) și trei Biserici din familia ortodoxă orientală (Alexandria, Antiohia și Malankara-India), au declarat deja că acceptă declarațiile convenite și propunerile Comisiei.
Din partea Bisericii Ortodoxe Romane, a participat IPS Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale.