STIRI | Mecanismul Antikythera. Noi descoperiri arata o vechime mai mare a primului calculator din lume

Mecanismul Antikythera, un ceas vechi – un dispozitiv care urmareste ciclurile sistemului solar – are o vechime mai mare decat se credea pana in prezent, potrivit unui nou studiu, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Conform Greek Reporter, mecanismul, numit, de asemenea, cel mai vechi calculator din lume, de catre anumiti oameni de stiinta, a fost descoperit în interiorul unei nave naufragiate grecesti, in 1900-1901. După numeroase studii, se estimase ca mecanismul ar fi fost construit între anul 150 înainte de Hristos și anul 100 înainte de Hristos. Noul studiu arata, insa, ca mecanismul ar fi fost realizat in anul 205 înainte de Hristos, la șapte ani după moartea lui Arhimede.

Naufragiul Antikythera, din Grecia, se crede că a avut loc între anul 85 înainte de Hristos și 60 înainte de Hristos. Profesorul de istoria stiintelor, Christian Carman, si profesorul de fizica James Evans au plasat data de realizare a mecanismului in anul 205 înainte de Hristos, după ce au studiat mecanismul, in paralel cu înregistrările babiloniene ale eclipselor.

Potrivit celor doi cercetatori, grecii antici au fost capabili să prezică eclipsele și sa construiasca o mașinărie complexa mai devreme decât se credea initial. Previziunile legate de eclipse nu se bazau pe trigonometrie, ci pe sistemele aritmetice babiloniene, care au fost împrumutate de greci, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Cercetatorii s-au folosit de anomaliile lunare și solare și de alte fenomene astronomice în calculele lor. Ei s-au folosit, de asemenea, de o povestire a lui Cicero, conform careia un dispozitiv similar ar fi fost transportat in Roma, de generalul Marcellus, după jefuirea Siracuzei și moartea lui Arhimede, în 212 înainte de Hristos.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.