publicat în: Arhivă

STIRI | A fost ales noul lider al Bisericii Ortodoxe din Cehia. Dispute incheiate-

Michail Dandar a fost ales nou Arhiepiscop de Praga, al Bisericii Ortodoxe a Cehiei, iar alegerea sa a reusit sa incheie disputele din Biserică, conform unei declaratii a Eparhiei de Praga pentru Agentia de Stiri CTK.

Disputele au început după ce Episcopul Kryštof a fost forțat să demisioneze din functia de Arhiepiscop de Praga (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) și de șef al Bisericii Republicii Cehe și Slovace, în aprilie 2013.

Conducerea Bisericii l-a instalat, mai apoi, pe Arhiepiscopul Ioachim, pe post, dar o mare parte dintre membrii Bisericii nu l-au recunoscut ca lider legitim. Ei au sustinut ca nu fusese ales în conformitate cu normele Bisericii.

Această opinie a fost împărtășită si de Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, liderul ortodocsilor din intreaga lume. Criticii lui Ioachim sustineau ca plecarea lui Kryštof ar fi fost pusa la cale de un grup de preoți cehi, susținuti de Patriarhia Moscovei.

Alegerea a avut loc pe 22 noiembrie si a fost, practic, o încercare de a-l confirma pe Ioachim în postul de Arhiepiscop de Praga. Potrivit CTK, Ioachim nu a trecut in al doilea tur de scrutin al alegerilor secrete, în care Krupica și Dandar au concurat pentru post.

Nici Krupica nici Dandar nu au câștigat majoritatea necesara – de două treimi din voturile secrete. În cele din urmă, a urmat un vot nou, de data aceasta la vedere, iar Dandar a câștigat 78% din voturi.

O sursă din cadrul Bisericii a spus ca teama alipirii la Biserica Ortodoxa Rusa a crescut odata cu alegerea lui Dandar. Dandar provine din eparhia germana a Bisericii Ortodoxe Ruse.

Pe fondul acestor litigii, credincioșii ortodocși cehi au solicitat înregistrarea unei noi Biserici Ortodoxe Cehe.

Pana una-alta, acum câteva zile, Ministerul ceh al Culturii a suspendat distribuirea contribuției financiare catre Biserica Ortodoxa, ca parte a retrocedarii bunurilor bisericesti confiscate, din cauza disputelor interne actuale. “Am făcut ceea ce era necesar, pentru a preveni un eventual abuz de bani”, a declarat ministrul Culturii, Daniel Herman (Creștin-Democrat, KDU-ČSL).