Maxim Marturisitorul, filosof european – Berlin 2014: un colocviu international inedit, cu participare romaneasca

Un colocviu international deosebit, plin de contribuții academice calitative, dedicate persoanei Sfântului Maxim Mărturisitorul, a avut loc in perioada 26-28 septembrie 2014. Colocviul a fost intitulat “Maxim Mărturisitorul, filosof european” si fost rod al unei colaborari intre Freie Universitat din Berlin și Universitatea din Atena, desfasurandu-se in cadrul Institutului de Filosofie din Berlin.

Un grup international semnificativ de tineri cercetători, precum și de profesori universitari recunoscuți în întreaga lume și de oameni de știință, atât laici cat și preoți și călugări, a participat la această întâlnire.

Prelegerile și prezentările au vizat evidențierea multiplelor fațete ale scrierilor Sfântului Maxim Mărturisitorul, subliniind dimensiunea lor filosofică, participanții la colocviu prezentand întregul spectru de domenii umaniste și teologice.

Valoarea acestei conferințe a constat, nu numai in conținutul adresarilor si discuțiilor, ci, totodata, in faptul că participanții au provenit din cele mai multe dintre țările europene, din America de Nord și Australia.

Printre cei care au contribuind cu documente, s-a aflat si romanul Sebastian Mateiescu, de la Universitatea din Bucuresti.

Prezentarile l-au prezentat pe Sfantul Maxim Marturisitorul ca filosof, teolog și duhovnic. Unele dintre discuții s-au axat pe anumite probleme dogmatice, în timp ce altele au reușit sa sublinieze capacitatea filosofică mare a acestui nobil bizantin, intelectual, călugăr și sfant crestin, marcand astfel influența sa asupra dezvoltarii bazelor gândirii filosofice occidentale, incepand de la filozofia Evului Mediu, până la filosofia analitică și tendințele filosofice post-moderne.

Lucrările au fost abordate atât în plen cat și în sesiuni paralele.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.