Secretul mormantului din Amphipolis: un document din 1941 iese la lumina

Mormantul nou-excavat din Amphipolis (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) atrage in jurul lui cadre universitare care incearca sa decodeze istoria grecilor.

Dar, poate că misterul a fost deja rezolvat în urmă cu peste 70 de ani, sutine publicatia Greek Reporter. Un document din 1941, rezultat in urma unor cercetari sustinute de Universitatea Harvard – “Monumentul Leului din Amphipolis” (foto) – scotea la lumina o teorie interesantă legata de ocupantul mormântului.

Documentul se concentreaza asupra leului din Amphipolis, o sculptura iconică, descoperita în apropierea orașului vechi. Acesta descrie în detaliu semnificatia Leului și contextul istoric.

Potrivit studiului, Amphipolis a fost, probabil, locul in care generalul Laomedon, un apropiat al lui Alexandru cel Mare, a fost îngropat. Documentul lansat de Harvard perpetueaza teoriile actuale, conform carora oricine ar fi ingropat in Dealul Casta ar fi avut o legătură strânsă cu Alexandru cel Mare.

Laomedon din Mytilene – omul care s-ar putea odihni în mormântul din Amphipolis – a lucrat ca interpret lingvistic și paznic în timpul campaniilor din Asia, ale lui Alexandru.

Potrivit istoricului Diogene Laertius, Laomedon a fost, inițial, alungat de Filip al II-lea, tatal lui Alexandru cel Mare. El s-a întors în Macedonia, după ce Alexandru a luat tronul.

După moartea lui Alexandru, Laomedon a guvernat o provincie din Siria. În timpul războaielor interne, sau care au izbucnit în imperiul lui Alexandru, Laomedon a fost capturat de către Nicanor, ulterior reusind sa scape si oferindu-i-se orasul Amphipolis.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.