Scurt dictionar cu nume biblice: regiuni si tari moderne, si locul lor in Biblie

Vrem sa va punem la dispozitie, in cele ce urmeaza, o scurta listă cu regiunile mai importante ale lumii biblice, care sunt menționate des în știrile de astazi, dar sub un alt nume. Intrucat cele mai multe dicționare biblice nu au specificatii ale numelor moderne, această listă are rol de a acoperi situatia neplacuta.

Avand numele vechi, puteți consulta, de acum, un dicționar biblic pentru mai multe detalii referitoare la zona respectiva. Important este, credem noi, ca veti putea “localiza”, de acum, informatiile cotidiene pe care vi le ofera Agentia Lacasuri Ortodoxe, in context istoric, biblic (raportandu-le la istoria si regiunile de altadata). Informatiile se folosesc de date oferite de cercetatori biblici si arheologi de renume.

Un articol, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de KSLCatalin

Irak – vechea Asirie (nordul Irakului) și vechiul Babilon (sudul Irakului). Asiria a cucerit cele zece triburi din nord, iar Babilonul a cucerit (Iuda) Iudeea și Ierusalimul.

Iran – Persia antică (Daniel si groapa cu lei, Esther).

Siria – Vechiul Aram. Mai multe țări aramiene. In Biblie, totul se centra pe Damasc.

Liban – casa orașelor biblice ale Tirului și Sidonului și a vechilor fenicieni.

Iordania – în timpurile biblice, la nord si sud de Israel (triburile lui Manase, Ruben, Gad), Amon, Moab, Edom.

West Bank – numele modern pentru terenurile biblice ale lui Iuda (Iudeea), Efrem si Manase (Samaria). Interesant este ca israelienii de astazi nu trăiesc, în mare parte, in zona care a insemna odata inima vechiului Israel.

Fâșia Gaza – a fost odată parte din țara filistenilor (fara nicio legătură cu palestinienii de azi, decât în ​​nume). Cea mai mare parte a teritoriului filistean este locuita astazi de israelieni evrei, incluzand orașele de coastă Asdod și Ascalon.

Inaltimile Golan – Vasanul biblic. Cunoscut pentru vite și stejari, cu populatie redusă.

Turcia – în perioada Vechiului Testament, aceasta a fost casa unei varietati de oameni cu mai putine legaturi cu Biblia (inclusiv hitiți). În vremurile Noului Testament, Pavel a fondat mai multe biserici, inclusiv cele din Galatia, Efes si Colose.

Grecia si Macedonia – a doua călătorie misionară a lui Pavel s-a concentrat asupra Macedoniei (nordul Greciei) și Ahaiei (sudul Greciei). Macedonia include orașele Filipi și Tesalonic, iar Achaia include Atena și Corint.

Rusia – această regiune nu a fost niciodată amintita în Biblie. Unii cred că referirile la inamicul din “nord” trimiteau spre Rusia, dar acest lucru este puțin probabil, conform expertilor. Pentru că Israelul era prins între Marea Mediterană, la vest, și deșertul Arabiei, la est, invadatorii veneau din sud (Egipt) sau nord (Asiria și Babilon). Există unele mentionari biblice legate de popoarele si tinuturile nordice (Așchenaz, Gomer, Urartu). Dar, acest lucru, cel mult, ar reprezenta sudul fostei Uniuni Sovietice, nu Rusia.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.