Procesiune: Preotii locali au interzis intrarea cu Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului in catedrala

O procesiune cu o icoana facatoare de minuni, organizata de către separatiștii din Donețk, a fost interzisa… la usile bisericii. Conform Asia News, icoana a venit din Rusia, fiind vorba despre Icoana facatoare de minuni a Preasfintei Maici a Domnului din Tikhvin, cunoscuta si sub numele de Icoana Militiei (fiind ocrotitoarea luptatorilor rusi în războiul cu Napoleon, din 1812, și in alte lupte).

Un grup de separatisti a fost blocat la intrarea în Catedrala Donetsk, în estul Ucrainei. Grupul intentiona să efectueze o procesiune cu icoana veche a Rusiei, la Catedrala, potrivit jurnalului Komsomolskaia Pravda. Separatiștii, care se lupta cu Armata Kievului de mai multe luni de zile, au purtat icoana în procesiune la Catedrala Schimbării la Fata, dar clerul ortodox local a refuzat să iasă si sa-i intampine, interzicandu-le sa intre în biserică.

Unul dintre organizatorii procesiunii cu icoana, din Donetsk, director adjunct al fondului de caritate “Noii Mucenici”, Maria Bavykina, spune că Mitropolitul Ilarion de Donetsk și Mariupol le-a interzis preoților locali sa aiba relații cu militantii separatisti sau să le dea binecuvântarea lor.

Unii credincioși au insistat că icoana ar trebui să fie adusa în catedrală, dar s-a apreciat ca acest lucru ar putea agrava și mai mult situația. Procesiunea a avut loc în jurul orașului și apoi s-a oprit pentru câteva ore, cu icoana sfanta, în apropiere de sediul central al autoproclamatei Republici Populare a Dontesk-ului, unde mulți au vrut să se roage.

Icoana a ajuns la Donețk la începutul acestei veri, din mănăstirea rusească a Adormirii Maicii Domnului, Tikhvin, Leningrad. Icoana este numita a “miliției”, deoarece a însoțit o divizie militară rusească în timpul războiului din Crimeea (1855-1856) împotriva lui Napoleon în 1812, și cu aceeași icoana a Maicii Domnului, Minin și Pozharsky au eliberat Moscova de polonezi, în 1612.

În luna august, Consiliul Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene s-a distanțat de miliția pro-rusa și le-a cerut “tuturor celor care în mod ilegal au ridicat armele, sa le lase deoparte și să caute o soluționare pașnică a conflictului”. În Eparhia de Lugansk, de asemenea, clerului i s-a interzis sa participe la orice “activitate politică, mai ales în acte de violență care implică utilizarea armelor”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.