STIRI Ucraina | I-au scos afara cu forta, chiar si in mijlocul Liturghiei, si le-au confiscat bisericile

Despre confiscarea fortata a unor biserici ale Bisericii Ortodoxe din Ucraina

În cadrul reuniunii conducerii Ucrainei cu Consiliul pan-ucrainean al Bisericilor, Episcopul Clement de Irpeny (Biserica Ortodoxă Ucraineană) a ridicat problema bisericilor confiscate de schismatici (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Douasprezece biserici, aparținând Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei, au fost confiscate in violențele din Ucraina, conform unei declaratii a Episcopului Clement, la intalnirea Președintelui Radei, Alexander Tourtchynov, si a Primului Ministru, Arseniee Yatsenyuk, cu membrii Consiliului pan-ucrainean al Bisericilor și organizațiilor religioase.

Acesta a amintit: “confiscarea cu forța a unor biserici ale Bisericii Ortodoxe din Ucraina, pentru a le transfera, prin aceeasi metoda, “Patriarhiei de la Kiev” (entitata schismatica) provoaca nelinisti. De multe ori, atunci când au confiscat bisericile, schismaticii au provocat “vătămarea corporala” a preoților și enoriașilor care li se opuneau, cu complicitatea deplină a poliției.

Un eveniment oribil a avut loc în satul Novostav, Eparhia de Ternopol, unde Biserica Sfantul Mihail a fost furata proprietarilor de drept. În timpul Liturghiei, preotul a fost impins afară și la fel si credinciosii, cu forța. După aceea, grefierul, cine știe pe ce bază, a ordonat lichidarea parohiei, în timp ce președintele administrației regionale de stat, Sirotiouk, a luat decizia înregistrarii statutului acestei parohii, într-o noua formula, dar de data aceasta în cadrul așa-numitei Patriarhii a Kievului”.

O situație similară a avut loc în orașul Khodos, în cartierul Rovno, unde s-a folosit forța, “nu doar cu credincioșii, ci si cu preotul”, a declarat episcopul.

În prima săptămână a lunii septembrie, șase parohii ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei au fost ocupate de către adepții “Patriarhiei Kievului”, care nu este recunoscută de nicio Biserica Ortodoxa. În cele mai multe cazuri, acest lucru s-a realizat într-un mod fraudulos.

La reuniune a fost prezent chiar si șeful “Patriarhiei Kievului”, Filaret Denisenko. Nu s-a spus nimic despre vreo reactie a acestuia la cuvintele episcopului Clement.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.