STIRI | 100 de ani de la martiriului Sfantului Maxim Sandovici din Gorlice (video)

Biserica Ortodoxă a Poloniei, a sărbătorit, in aceste zile, centenarul martiriului Sfântului Maxim Sandovici și 20 de ani de la canonizarea acestuia.

Născut greco-catolic, în Rusia subcarpatica, apoi atașat Imperiului Austro-Ungar, acesta s-a convertit la Ortodoxie, în Mănăstirea Pociaev.

Acolo, Mitropolitul Kievului, Antonie Krapovtizky, i-a propus sa studieze la Jitomir, pentru a deveni preot, și să-și exercite activitatea misionară în regiunea sa natală. Din cauza acestei activități, a fost închis în Lviv, de catre autoritățile austro-ungare, în 1912, unde a rămas doi ani, sub pretextul “spionajului de partea Rusiei”.

Înaintea acestor acuzații, sfântul a răspuns: “Sfânta Evanghelie este singura mea politică”.

Achitat în iunie 1914, a fost arestat din nou și ucis in prima săptămână a Primului Război Mondial, fara vreun proces anterior.

Memoria lui a rămas cinstita in inimile oamenilor, mulți dintre credincioși pastrand o fotografie a martirului, alaturi de icoanele lor, în colțul propriu de rugăciune.

Martirul a fost canonizat în 1994, de către Biserica Ortodoxă din Polonia.

Pentru a marca cea de-a 20-a aniversare a canonizarii, in 19 septembrie 2014, mitropolitul Sava al Varșoviei a oficiat Liturghia în Gorlice (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), locul martiriului Sfântului Maxim Sandovici, ocazie cu care a vorbit despre viața sfântului și despre rolul Mitropolitului Antonie. In galeria media a articolului de fata, aveti un material video surprins cu aceasta ocazie (www.lacasuriortodoxe.ro).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.