STIRI | Descoperirea unei reprezentari timpurii a lui Iisus, fara barba

Arheologii sunt incantati de descoperirea unei placi, în Spania, decorata cu ceea ce ei cred a fi una dintre cele mai vechi reprezentari cunoscute ale lui Iisus (foto).

Placa este confecționata din sticlă și datează din secolul al IV-lea. Ea a fost descoperita în orașul vechi Castulo, în apropierea orașului Linares, și se crede că a fost utilizata pentru a păstra pâinea în timpul Euharistiei, conform ABC.

Imaginea de pe placa pare să indice chipul lui Iisus, fara barbă, Mantuitorul purtand crucea într-o mână și Scriptura în cealalta, fiind flancat de doi apostoli, cel mai probabil Petru și Pavel.

Placa a fost refacuta, cu atentie, de oamenii de stiinta implicati in proiectul FORVM MMX și se afla în stare excelentă, cu 81% din suprafata originala restaurata.

El Mundo remarca, într-un raport al sau, că imaginea lui Iisus este diferita de reprezentările de mai târziu, părul fiind mult mai scurt și Iisus neavand barbă. El apare, de asemenea, îmbrăcat în togă de filosof.

ABC noteaza ca scena de pe placa este “un glob ceresc, încadrat de doi palmieri, care în iconografia creștină reprezintă nemurirea, viața de apoi și cerul, printre altele”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.