INSULELE GRECESTI. Ce se afla in spatele numelui lor?

Pentru a găsi etimologia din spatele numelor insulelor grecești, ar trebui să tii seama de o serie de factori, cum ar fi ortografia, gramatica, mitologia Greciei antice și geomorfologia fiecărui loc. De fapt, din cele mai vechi timpuri, numele locurilor erau folosite ca modalitate de înregistrare a turbulențelor geologice. “Oricine poate citi printre rânduri, va cunoaște istoria Greciei. Numele ascund amintiri”, a spus autorul Giorgos Lekakis, pentru Greek Reporter, intr-un raport recent.

Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe va prezinta, in randurile de mai jos, lista numelor insulelor grecești, cu traducerea, interpretarea si scurta lor etimologie.

Cephalonia: Insula a primit numele de la eroul Cephalus, primul domnitor al insulei, un lider atenian și fiul lui Dionysos. Cephalus a fost exilat din Atena, pentru comiterea unei crime și s-a stabilit pe insula.

Chios: Insula grecească a dobândit numele de la Chioni (zăpadă), fiica lui Poseidon. Când aceasta s-a născut, pe insula ningea, prin urmare, insula a fost numit Chios. Potrivit legendei, insula ar fi trebuit sa devina desert, dar după ninsoare, terenul a devenit fertil.

Samos: Numele este derivat din cuvântul micenean “Sami” sau “Samos”, care înseamnă deal din apropierea coastei. Geomorfologia insulei Samos ii confirmă numele, deoarece insula are multi munți și dealuri.

Lefkada: Homer a numit această insulă grecească de la cuvantul grecesc “Lefkada”, fiindca solul ar fi de culoare albă.

Kos: Numele provine de la “kofos”, o insulă cu multe pesteri.

Tinos: Numele insulei provine de la cuvantul grecesc “tanaos”, ceea ce înseamnă “lung” și descrie perfect forma insulei.

Ithaca: Numele provine de la cuvantul grecesc “ithys”, adică drept, intins. Insula este alungita.

Sifnos: Insula a fost numita dupa eroul grec Sifnos, fiul eroului Sounion, și a fost primul locuitor al insulei.

Paxos: Numele provine de la cuvantul “pasiune” (“patos” în limba greacă). Poseidon, care a fost lovit nebunește de dragostea pentru nimfa Amphitrite, a ridicat tridentul său secular, a taiat o bucată din Corfu, care s-a mutat un pic mai la sud, și a daruit-o nimfei.

Angistri: În antichitate, insula a fost numita Kekrifalia, ceea ce însemna “recif”, din cauza dimensiunii și formei sale. Mai târziu, cu toate acestea, ea a fost redenumita Angistri (“cârlig”), deoarece este agatata de Aegina.

Poros: Poros sunt, de fapt, două insule. Una numita Spheria, după Spheros, vizitiu al carului lui Pelop (Peloponez a fost numit după el), care a murit și a fost îngropat în acea insulă. Cealalta insula a fost Kalavria (însemnând “Aura buna” în limba greacă), numit așa pentru că avea o aura buna. Cele două insule au devenit una, pentru că exista o deschidere mica, un pasaj (“poros”, în limba greacă), care separă insula de orașul continental Galatas.

Aegina: Insula este situata în apropierea Atenei și își datorează numele mitologiei grecesti și, mai precis, fiicei zeului grec antic Asopus, numita Aegina. Conform legendei, Zeus s-a indragostit de fata și a dus-o pe insula, care ar fi avut numele Oenone, dar mai târziu ar fi primit numele fetei.

Alonissos: Numele provine de la cuvantul grecesc antic “Als” (mare) și cuvântul “Nisi” (insulă). Aceasta înseamnă literalmente o insulă în mijlocul mării. Chiar dacă Alonissos a purtat numele de Ikos, în cele mai vechi timpuri, ea fost redenumita în 1838.

Andros: Insula a fost numita dupa eroul grec Andros sau Andreas, un oracol celebru, atât de mare incat a primit cadou insula, de la Rhadamanthus, fratele lui Minos.

Amorgos: Numele insulei provine de la o planta numita amorgi care era folosita de vechii greci pentru a face o panza de lenjerie transparenta. Prin urmare, confectiile din Amorgos au fost foarte populare în Grecia antică.

Eubeea: Terenul vitelor mari. Aceasta a fost numita Eubeea, din cauza numărului mare de turme de vite care cutreierau zona.

Zakynthos: Numele vine de la Zakynthos, fiul regelui Dardanos din Troia. Când expediția troiana s-a încheiat, Zakynthos și oamenii lui au fugit din Troia și au trăit pe insula.

Kythera: Numele insulei inseamna, de fapt, “în secret”, pentru că Afrodita s-a născut acolo în secret. Potrivit legendei, zeita s-a nascut din valuri, in Cipru, dar a fost apoi pusa într-o scoica, pentru a păstra nașterea ei in secret. A fost dusă la Kythera, unde a stat ascunsa până când a crescut.

Lemnos: Există două interpretări pentru numele său. Prima sustine ca vine din verbul grecesc “Leivo”, care înseamnă “umplut”, iar a doua susține că vine de la cuvântul “liion pedion”, ceea ce înseamnă câmpie bogata, datorita câmpiilor de pe insulă.

Milos: A fost numita după eroul grec Milos, care a fost primul locuitor al insulei. Când Milos se afla în Cipru, s-a întâlnit și împrietenit cu Adonis. Când Adonis a murit, Milos s-a sinucis sub un copac.

Naxos: În antichitate, insula se numea Dia, după marele zeu grec antic Zeus (“Dias”, în limba greacă), pentru că a fost cea mai mare insula din Ciclade. Aceasta a fost redenumita atunci când Naxos, fiul lui Endymion, s-a stabilit pe insulă.

Paros: În limba greacă, “paros” înseamnă plajă. Aceasta a primit acest nume, datorita multiplelor sale plaje frumoase.

Skiathos: Numele provine de la cuvântul “Skia” (umbra). Având în vedere numărul mare de arbori, insula este foarte umbroasa. Cu toate acestea, alții cred că i s-a dat aceast nume pentru faptul ca se afla în umbra Muntelui Athos.

Ikaria: Insula a fost numita dupa Icarus, care a încercat să zboare cu aripi din ceara. Când aripile s-au topit, a căzut în mare și valurile i-au adus trupul la mal.

Creta: Numele său înseamnă puternic. Creta a fost una dintre cele mai mari forțe marine care au existat vreodată.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.