publicat în: Arhivă

STIRI | Miscarea Islamica a Uzbekistanului se alatura si ea Statului Islamic

Liderul Mișcarii Islamice a Uzbekistanului (IMU), Usman Ghazi, a confirmat că organizația sa a aderat la Statul Islamic (IS), conform declaratiei unui oficial uzbec pentru RIA Novosti.

“Dispunem de materiale video și informații audio care confirma sprijinul și participarea IMU la acțiunile militare comune IS”, a spus o sursa familiara cu aceasta problema.

Sursa a confirmat, de asemenea, că IMU recrutează, în prezent, și antreneaza militanți, aproape de granița Pakistan-Afganistan. Pe fondul intensificării activităților extremiste, serviciile de securitate uzbece au întărit măsurile de luptă împotriva terorismului.

“În primul rând, acestea sunt rețele de informații. Trebuie să fim proactivi și să fim cu câțiva pași în fața lor”, a declarat sursa pentru RIA Novosti.

Anterior, s-a raportat că 17 cetățeni uzbeci, care luptau pentru ISIS, au fost uciși în atacurile aeriene conduse de SUA, efectuate în Irak și Siria.

Grupul IMU a fost format în 1991, iar sediul sau central se află în zonele controlate de talibani, din nordul Afganistanului. Obiectivul său principal este răsturnarea președintelui uzbec Islam Karimov și crearea unui stat islamic conform legii Sharia.

De-a lungul ultimelor luni, IS a confiscat vaste teritorii din Irak și Siria, și a declarat un califat islamic pe teritoriile aflate sub controlul său. Până la 50.000 de militanți lupta în prezent pentru IS, mai multi membri ai acestei grupari fiind cetățeni străini (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).