STIRI | Producatorii turci de televizune trag filmele pe viu, incendiind biserici ortodoxe

Capadocia, Turcia, a fost întotdeauna un fundal preferat pentru filmarile producătorilor turci de televiziune. Există multe conace vechi in zona, care au fost locuite de greci în trecut.

Multe locuințe abandonate au fost deteriorate sau distruse, în scopul realizarii unor seriale TV. Cu toate acestea, dinamitarea si incendierea unei biserici ortodoxe, și anume Biserica Adormirea Maicii Domnului din orașul Nevsehir, a provocat reacții pe scară largă, chiar printre intelectualii turci.

Potrivit unui raport recent al ziarului turc “Yeni Safak”, producătorii serialului Emanet au ales aceasta biserica istorică, pentru a trage unele scene violente. Biserica ortodoxă a fost atât de grav avariată, încât directorul Fundației pentru Protecția Clădirilor Capadociene a depus o plângere împotriva producătorilor de televiziune.

Biserica ortodoxă a functionat din 1849 pana in 1924, iar in 1950 a fost transformata și a servit ca închisoare, până la 1983, cand a fost abandonata. Începând cu 1986, au pornit unele lucrari de restaurare, datorită valorilor istorice și turistice ale clădirii, dar s-au oprit din motive necunoscute.

În urmă cu trei ani, Fundația pentru Protecția și Promovarea Mediului și Patrimoniului Cultural acuza deja echipele de televiziune turcești ca provoaca daune bisericilor creștine, fostelor case grecești de importanță istorică majoră, precum și monumentelor grecești importante.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.